Suur Britannia Linnad

Suurbritannia linnad: 19 parimat linna, kuhu reisida

Suurbritannia on täis põnevaid ja kauneid linnu, mis kutsuvad avastama oma rikkalikku ajalugu, elavat kultuurielu ja unikaalset atmosfääri. Alates kosmopoliitilisest Londonist kuni ajaloolise Edinburghini, maalilise Bathi ja kunstnikke inspireeriva St Ivesini – igal linnal on oma lugu jutustada. 

Selles artiklis sukeldume sügavamale ja avastame 20 kõige paremat Suurbritannia linna, kuhu reisida või minna puhkama. 

Iga linn on täis erilisi vaatamisväärsusi, kohalikke maitseid ja unikaalseid kogemusi, mis ootavad teid. Kui otsite uusi seiklusi ja unustamatuid elamusi, on see juhend just teile.

1. London

Suur Britannia Linn London

London on Suurbritannia pealinn ja vaieldamatult üks maailma olulisemaid linnu. See metropol on tuntud oma rikkaliku ajaloo, kultuuri ja mitmekesisuse poolest. Londoni ikoonilised vaatamisväärsused, nagu Buckingham Palace, Tower of London, ja Big Ben, on vaid mõned paljudest põhjustest, miks turistid linna külastavad. Linn pakub ka maailmatasemel muuseume, sealhulgas British Museum ja Natural History Museum, kus sissepääs on sageli tasuta.

Londoni pargid ja aiad, nagu Hyde Park ja Kensington Gardens, pakuvad rohelisi oase keset linna saginat. Camden Market ja Borough Market on suurepärased kohad, kus nautida kohalikku ja rahvusvahelist tänavatoitu. Lisaks on London tuntud oma teatrietenduste poolest West Endis, kus saab nautida maailmakuulsaid muusikale ja draamasid. Londoni tänavakunst ja kaasaegne arhitektuur, sealhulgas Shard ja Tate Modern, pakuvad kaasaegset kontrasti linna ajaloolisele ilmele.

Londoni mitmekesisus peegeldub ka selle restoranides, kus saab proovida toite kogu maailmast. Londoni metroosüsteem, tuntud kui “Tube”, teeb linnas liikumise lihtsaks ja mugavaks. London on linn, mis pakub igale külastajale midagi erilist, olgu see siis ajalugu, kultuur või lihtsalt elav atmosfäär.

2. Edinburgh

Suur Britannia Linn Edinburgh

Edinburgh, Šotimaa pealinn, on tuntud oma ajaloolise ja maalilise ilme poolest. Linna süda on Edinburghi loss, mis troonib kõrgel Castle Rockil ja pakub suurepäraseid vaateid üle linna. Loss on koduks Šotimaa kroonijuveelidele ja Stone of Destiny’le, mis on mänginud olulist rolli Šotimaa monarhia ajaloos.

Edinburghi vanalinn ja uuslinn on mõlemad UNESCO maailmapärandi nimistus, pakkudes unikaalset segu keskaegsest ja gruusiajastu arhitektuurist. Royal Mile, mis kulgeb lossist Holyroodhouse’i paleeni, on täis ajaloolisi hooneid, poode ja restorane. Augustis muutub linn Edinburghi festivalide keskuseks, kus toimuvad kuulsad Edinburgh Festival Fringe ja Edinburgh International Festival, tuues kokku kunstnikke ja esinejaid kogu maailmast.

Arthur’s Seat, väljasurnud vulkaan ja populaarne matkasihtkoht, pakub hingematvaid vaateid linnale ja kaugemalegi. Lisaks on Edinburgh tuntud oma kirikute ja katedraalide poolest, nagu St. Giles’ Cathedral, mis on oluline religioosne ja ajalooline maamärk. Linna rikkalik ajalugu ja kultuur, kombineerituna kaunite vaadete ja sõbraliku atmosfääriga, teevad Edinburghist unustamatu reisisihtkoha.

3. Bath

Suur Britannia Linn Bath

Bath, asub Lõuna-Inglismaal ja on tuntud oma Rooma saunade ja georgiaanliku arhitektuuri poolest. Linn sai oma nime Rooma termidest, mis ehitati siia 1. sajandil. Tänapäeval saab külastada hästi säilinud Rooma saunu ja Bathi Rooma saunamuuseumi, kus on eksponeeritud antiikseid esemeid ja varemeid.

Bath on kuulus ka oma kaunite georgiaanlike hoonete poolest, millest tuntuim on Royal Crescent – poolkuu kujuline majade rida, mis on arhitektuuriline meistriteos. The Circus, ringikujuline majade ansambel, on samuti tähelepanuväärne oma sümmeetria ja elegantsi poolest. Bath Abbey, suurejooneline gooti katedraal, on olnud palverännakute sihtkoht ja pakub muljetavaldavat vaadet linna katustele.

Jane Austeni austajad leiavad Bathist palju avastamisrõõmu, sest kirjanik elas ja töötas siin. Jane Austen Centre pakub sissevaadet tema elusse ja loomingusse. Bath on ka tuntud oma spaa- ja heaolukeskuste poolest, kus saab nautida kuumaveeallikate rahustavat mõju.

Linn on ümbritsetud kauni maapiirkonnaga, mis pakub suurepäraseid võimalusi jalutuskäikudeks ja looduse nautimiseks. Bathi rahulik atmosfäär, rikkalik ajalugu ja arhitektuuriline ilu teevad sellest ideaalse sihtkoha puhkuseks ja kultuurielamuste nautimiseks.

4. York

Suur Britannia Linn York

York on üks Suurbritannia kõige ajaloolisemaid linnu, pakkudes rikkalikku keskaegset atmosfääri ja palju kultuurilisi vaatamisväärsusi. Yorki keskaegne linnamüür, mis on peaaegu täielikult säilinud, ümbritseb linna ja pakub suurepäraseid vaateid linna vanalinnale. Kõndides mööda müüri, saate nautida nii ajaloolist kui ka kaasaegset Yorki.

York Minster, üks suurimaid gooti katedraale Põhja-Euroopas, on linna kroonijuveel. Selle suurejooneline arhitektuur ja värvilised vitraažaknad on hämmastavad. Yorki katedraal on ka populaarne kontserdipaik, kus saab kuulata koorimuusikat ja klassikalisi etendusi.

Shambles, kitsas keskaegne tänav, on tuntud oma viltuste puidust majade ja hubaste butiikide poolest. See on suurepärane koht jalutamiseks ja suveniiride ostmiseks. Jorvik Viking Centre pakub interaktiivset sissevaadet viikingite ajastusse, viies külastajad ajarännakule Yorki viikingiaegadesse.

Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Yorkis palju kaasaegseid restorane, kohvikuid ja baare, kus saab nautida kohalikku toitu ja jooke. Yorki mitmekesine kultuuriprogramm hõlmab ka festivale, kontserte ja näitusi, mis pakuvad meelelahutust igale maitsele. 

5. Cambridge

Suur Britannia Linn Cambridge

Cambridge on maailmakuulus oma ülikooli ja akadeemilise pärandi poolest. Cambridge’i Ülikool, mis asutati 1209. aastal, on üks vanimaid ja prestiižikamaid ülikoole maailmas. Ülikooli kolledžid, nagu King’s College, Trinity College ja St John’s College, on arhitektuurilised meistriteosed, mis peegeldavad sajanditepikkust ajalugu ja akadeemilist tippkvaliteeti.

King’s College Chapel, oma suurejoonelise hilisgooti arhitektuuri ja kaunite vitraažakendega, on üks Cambridge’i ikoonilisi vaatamisväärsusi. Chapel on ka tuntud oma jõulukontserdi poolest, mida kantakse üle kogu maailmas.

Cambridge’i jõeäär, kus saab nautida paadisõitu ehk “puntingut” mööda Cam’i jõge, on populaarne tegevus nii kohalike kui turistide seas. Paadisõit pakub ainulaadseid vaateid kolledžite tagahoovidele ja kaunitele aedadele, mida tuntakse ka kui “The Backs”.

Cambridge on rikas ka muuseumide ja galeriide poolest, sealhulgas Fitzwilliam Museum, mis on koduks muljetavaldavale kunstikogule ja arheoloogilistele leidudele. Linnas on palju rohelisi alasid, nagu Parker’s Piece ja Botanic Garden, kus saab nautida loodust ja rahu.

Cambridge’i elav kultuurielu, akadeemiline õhkkond ja ajalooline ilu teevad sellest unustamatu sihtkoha kõigile, kes otsivad harivat ja inspireerivat reisikogemust.

6. Oxford

Suur Britannia Linn Oxford

Oxford, tuntud ka kui “linn, kus on unistavad tornid”, on kuulus oma maailmatasemel ülikooli ja rikkaliku ajaloo poolest. Oxfordi Ülikool, asutatud 12. sajandil, on vanim ingliskeelne ülikool maailmas ja selle kolledžid on arhitektuurilised pärlid. Christ Church College, mille katedraal on ka Oxfordi piiskopkonna peakirik, on üks külastatumaid paiku oma suurepärase arhitektuuri ja Harry Potteri filmide võttepaigana.

Bodleian Library, üks vanimaid avalikke raamatukogusid maailmas, on akadeemilise teaduse süda Oxfordis. Selle rikkalik käsikirjade ja haruldaste raamatute kollektsioon on muljetavaldav ja raamatukogu ise on arhitektuuriliselt vapustav.

Oxfordi linnasüda pakub kitsaid tänavaid ja vanu kivimaju, luues autentse keskaegse atmosfääri. High Street ja Broad Street on täis butiike, kohvikuid ja raamatupoode, kus saab nautida mõnusat jalutuskäiku ja ostlemist.

Oxfordi kaunid pargid ja aiad, nagu University Parks ja Botanic Garden, pakuvad rohelisi oase lõõgastumiseks. Magdalen College’i hirvepark ja Oxford Canal on samuti populaarsed kohad rahu ja vaikuse nautimiseks.

Oxford on tuntud ka oma elava kultuurielu poolest. Linnas toimub aastaringselt mitmeid festivale, teatrietendusi ja muusikakontserte. Oxford Playhouse ja Sheldonian Theatre on vaid mõned kohad, kus saab nautida kvaliteetset meelelahutust.

7. Manchester

Suur Britannia Linn Manchester

Manchester, tuntud oma tööstusrevolutsiooni pärandi ja elava kultuurielu poolest, on üks Suurbritannia kõige dünaamilisemaid linnu. Linn on koduks mitmetele maailmakuulsatele muuseumidele ja galeriidele, sealhulgas Manchester Museum ja Whitworth Art Gallery, mis pakuvad laia valikut kunsti ja teadusnäitusi.

Manchesteri muusikamaastik on legendaarne, olles koduks mitmetele ikoonilistele bändidele nagu Oasis ja The Smiths. Live-muusika austajatele pakuvad Arena ja väiksemad kohad, nagu Albert Hall ja Band on the Wall, pidevalt kontserte ja etendusi. Linn on tuntud ka oma ööelu poolest, pakkudes hulgaliselt baare, klubisid ja restorane, mis rahuldavad igat maitset.

Manchesteri arhitektuur on segu ajaloolisest ja kaasaegsest. Victoria kvartal ja Canal Street pakuvad võluvat atmosfääri, samas kui MediaCityUK Salfordis esindab linna moodsat ja innovaatilist poolt. Manchesteri kesklinna südames asub ka Arndale Centre, üks suurimaid kaubanduskeskusi Suurbritannias, mis pakub suurepäraseid ostuvõimalusi.

Linna jalgpalliklubid, Manchester United ja Manchester City, on maailmakuulsad ja nende kodustaadionid, Old Trafford ja Etihad Stadium, on olulised sihtkohad spordifännidele. Lisaks pakub Manchester suurepäraseid pargi- ja rohealasid, nagu Heaton Park ja Fletcher Moss Botanical Gardens, kus saab nautida loodust ja puhata.

8. Liverpool

Suur Britannia Linn Liverpool

Liverpool, Merseyside’i süda ja koduks maailmakuulsale Beatlesile, on linn, mis pulbitseb ajaloost, kultuurist ja muusikast. Beatles Story muuseum ja Cavern Club on kohustuslikud külastuskohad iga muusikasõbra jaoks, pakkudes põhjalikku ülevaadet bändi ikoonilisest karjäärist ja Liverpooli rollist popmuusika ajaloos.

Liverpooli sadamaala, Albert Dock, on UNESCO maailmapärandi nimistus ja pakub unikaalset segu ajaloost ja kaasaegsest meelelahutusest. Siin asuvad Tate Liverpool kunstigalerii ja Merseyside Maritime Museum, mis annavad ülevaate linna merendusajaloost ja kunstipärandist. Albert Dock on ka täis restorane, kohvikuid ja poode, pakkudes meeldivat jalutuskäiku veepiiril.

Anfieldi ja Goodison Parki staadionid on koduks Liverpooli ja Evertoni jalgpalliklubidele ning on olulised sihtkohad igale jalgpallifännile. Linna kirglik jalgpallikultuur on tuntud üle kogu maailma ja mängupäeva atmosfäär on midagi, mida tuleb ise kogeda.

Liverpooli arhitektuur on mitmekesine, alates suursugusest St. George’s Hallist kuni kaasaegse Liverpool ONE kaubanduskeskuseni. Linnapildis torkab silma ka Metropolitan Cathedral, oma ainulaadse ja modernse disainiga. Mathew Street ja Bold Street on täis elavat atmosfääri, kohvikuid ja butiike, pakkudes suurepäraseid ostu- ja söögielamusi.

9. Glasgow

Suur Britannia Linn Glasgow

Glasgow, Šotimaa suurim linn, on tuntud oma rikkaliku kultuuri, ajaloo ja elava atmosfääri poolest. Linn on koduks mitmetele silmapaistvatele muuseumidele ja galeriidele, sealhulgas Kelvingrove Art Gallery and Museum, mis pakub laia valikut kunstiteoseid ja ajalooga seotud eksponaate. Riverside Museum, linna transpordimuuseum, on samuti populaarne külastuskoht, pakkudes põhjalikku ülevaadet Glasgow tööstuslikust minevikust.

Glasgow arhitektuur on mitmekesine ja silmapaistev. Charles Rennie Mackintosh, kuulus Šoti arhitekt ja disainer, on jätnud linna märkimisväärse pärandi, sealhulgas Glasgow School of Art ja Willow Tearooms. Linnas on ka palju gooti stiilis hooneid, nagu Glasgowi katedraal ja Provand’s Lordship, mis on linna vanim säilinud maja.

Glasgow on tuntud ka oma muusikamaastiku poolest. Linn pakub hulgaliselt live-muusika etendusi, alates väikestest klubidest nagu King Tut’s Wah Wah Hut kuni suurte kontserdipaikadeni nagu SSE Hydro. Glasgow rahvusvaheline muusikafestival Celtic Connections tõmbab igal aastal kohale rahvamuusika austajaid üle kogu maailma.

Linna roheline süda, Glasgow Green, on populaarne koht jalutuskäikudeks ja piknikuteks, samas kui Botanic Gardens pakub rahulikku pelgupaika loodusesõpradele. Glasgow on ka tuntud oma ostuvõimaluste poolest, eriti Buchanan Street, mis on linna peamine kaubandustänav.

10. Bristol

Suur Britannia Linn Bristol

Bristol, Lõuna-Inglismaal asuv linn, on tuntud oma elava kultuurielu, ajaloo ja innovaatilise vaimu poolest. Linn on Suurbritannia üks juhtivaid kultuuri- ja loovtööstuse keskusi, pakkudes laia valikut kunstigaleriisid, muuseume ja teatrietendusi. Bristol Museum and Art Gallery pakub muljetavaldavat kunstikogu ja ajaloolisi eksponaate, samas kui M Shed keskendub linna ajaloole ja arengule.

Linn on tuntud ka oma merepärandi poolest. Bristol Harbour, endine sadamaala, on nüüdseks elav vaba aja veetmise ja kultuuri keskus. Siit leiab mitmeid restorane, baare ja poode, samuti selliseid vaatamisväärsusi nagu SS Great Britain, maailmakuulus aurulaev, mis on nüüdseks muuseumina avatud külastajatele.

Bristol on tänavakunsti keskus, kus Banksy, üks kuulsamaid tänavakunstnikke maailmas, alustas oma karjääri. Linna tänavatelt leiab arvukalt värvikaid ja mõtlemapanevaid seinamaalinguid, mis annavad Bristolile unikaalse ja elava ilme. Igal aastal toimub siin Upfest, Euroopa suurim tänavakunsti festival, mis toob kokku kunstnikke ja huvilisi üle kogu maailma.

Bristoli roheline pool on samuti muljetavaldav, pakkudes mitmeid parke ja rohealaseid, kus nautida loodust. Ashton Court Estate ja Brandon Hill pakuvad suurepäraseid vaateid linnale ja rahulikke jalutuskäike.

11. Brighton

Suur Britannia Linn Brighton

Brighton, lõunapoolse Inglismaa rannikulinn, on tuntud oma elava atmosfääri ja mitmekülgse kultuuri poolest. Linn on populaarne puhkusesihtkoht tänu oma kaunitele randadele ja elavale mererannale. Brighton Pier, ikooniline lõbustuspark ja promenaad, pakub mitmesuguseid meelelahutusvõimalusi, sealhulgas atraktsioone, mänge ja söögikohti.

Linnas on ka palju ajaloolisi ja kultuurilisi vaatamisväärsusi. Royal Pavilion, oma eksootilise India stiilis arhitektuuri ja luksusliku sisekujundusega, on üks Brightoni tuntumaid sümboleid. See endine kuninglik palee on avatud külastajatele, pakkudes unikaalset sissevaadet kuninglikku elu ja ajaloosse.

Brighton on ka tuntud oma mitmekesise ja alternatiivse kultuuri poolest. North Laine’i piirkond on täis unikaalseid butiike, kohvikuid ja tänavakunsti, pakkudes boheemlaslikku atmosfääri ja suurepäraseid ostuvõimalusi. Linna kunsti- ja muusikamaastik on elav, pakkudes arvukalt galeriisid, teatreid ja muusikavenuusid, nagu Brighton Dome ja Komedia.

Linnas toimub aastaringselt mitmeid festivale ja üritusi, sealhulgas Brighton Festival, mis on üks Suurbritannia suurimaid kunsti- ja kultuurifestivale. Brighton Pride, üks riigi suurimaid LGBTQ+ paraade, toob kokku tuhandeid inimesi, et tähistada võrdsust ja mitmekesisust.

Brightoni elav ööelu, mitmekesine kultuur ja kaunid rannikualad teevad sellest ideaalse sihtkoha kõigile, kes otsivad elavat ja mitmekülgset puhkusekogemust.

12. Birmingham

Suur Britannia Linn Birmingham

Birmingham, Suurbritannia suuruselt teine linn, on tuntud oma tööstusrevolutsiooni pärandi ja kaasaegse elustiili poolest. Linn on oluline majandus- ja kultuurikeskus, pakkudes mitmesuguseid vaatamisväärsusi ja tegevusi igale maitsele. Birmingham Museum and Art Gallery, millel on muljetavaldav kunstikogu, sealhulgas Pre-Raphaelite’i maalid, on kindlasti külastamist väärt.

Linna kanalid, mida on rohkem kui Veneetsias, annavad Birminghamile oma unikaalse ilme. Kanalitel saab nautida paadisõite ja jalutuskäike, avastades linna ajalugu ja kaasaegset arhitektuuri. Gas Street Basin ja Brindleyplace on elavad alad, kus leidub palju restorane, baare ja meelelahutusvõimalusi.

Birmingham on tuntud ka oma ostuvõimaluste poolest. Bullring & Grand Central kaubanduskeskus, üks suurimaid riigis, pakub laia valikut kauplusi ja söögikohti. Digbeth, linna loomekvartal, on täis trendikaid butiike, galeriisid ja tänavatoidu turge, pakkudes unikaalset ja alternatiivset ostlemiskogemust.

Linn on koduks mitmetele maailmakuulsatele üritustele ja festivalidele. Birmingham Hippodrome, üks Suurbritannia kõige aktiivsemaid teatreid, pakub laia valikut etendusi, sealhulgas West Endi muusikale ja balletti. Birmingham on ka üks riigi juhtivaid muusikakeskusi, kus toimuvad regulaarselt kontserdid ja festivalid.

Birmingham on linn, mis pakub rikkalikku ajalugu, mitmekesist kultuuri ja kaasaegset elustiili, tehes sellest suurepärase sihtkoha igale külastajale.

13. Cardiff

Suur Britannia Linn Cardiff

Cardiff, Walesi pealinn, on tuntud oma rikkaliku ajaloo ja kaasaegse kultuurielu poolest. Cardiffi loss, mis asub linna südames, on üks peamisi vaatamisväärsusi. See muljetavaldav kindlus, mille juured ulatuvad Rooma ajastusse, pakub suurepärast sissevaadet linna ajaloosse ja arhitektuurilisse arengusse. Lossi tornidest avanevad suurepärased vaated linnale ja ümbritsevale piirkonnale.

Cardiff on ka kultuuriline keskus, kus asub Walesi rahvusmuuseum (National Museum Cardiff), mis pakub laia valikut kunstiteoseid ja teadusnäitusi. Linnas toimub arvukalt festivale ja üritusi, sealhulgas Cardiffi rahvusvaheline toidufestival ja Cardiffi filmifestival, mis toovad kokku kohalikud ja rahvusvahelised külastajad.

Cardiff Bay, endine sadamaala, on nüüdseks elav vaba aja veetmise ja meelelahutuse keskus. Siit leiab mitmeid restorane, baare ja poode, samuti Walesi Senati hoone ja Millenniumi keskuse, mis on rahvusooperi ja -teatri kodu. Cardiff Bay on ka suurepärane koht jalutuskäikudeks ja veespordialade nautimiseks.

Linn on kuulus ka oma spordikultuuri poolest. Principality Stadium, endine Millennium Stadium, on koduks Walesi ragbimeeskonnale ja korraldab rahvusvahelisi spordiüritusi ning kontserte. Cardiff pakub ka rohkelt rohelisi alasid, nagu Bute Park ja Roath Park, kus saab nautida loodust ja vaba aega.

14. Newcastle upon Tyne

Suur Britannia Linn Newcastle upon Tyne

Newcastle upon Tyne, sageli lihtsalt Newcastle, on elav ja dünaamiline linn Põhja-Inglismaal, tuntud oma sõbraliku atmosfääri ja rikkaliku kultuurielu poolest. Linn on kuulus oma ikoonilise Tyne’i silla poolest, mis ühendab Newcastle’i ja Gatesheadi ning pakub suurepäraseid vaateid Tyne’i jõele ja linnale.

Newcastle on ajalooline linn, kus leidub palju ajaloolisi vaatamisväärsusi. Newcastle’i loss, mis andis linnale oma nime, pakub suurepärast sissevaadet linna keskaja ajaloosse. Grainger Town, linna kesklinna ajalooline piirkond, on täis kauneid Gruusia ajastu hooneid ja ajaloolisi turge, nagu Grainger Market.

Linna kultuurielu on elav ja mitmekesine. BALTIC Centre for Contemporary Art ja Sage Gateshead on vaid mõned kohad, kus saab nautida kaasaegset kunsti ja muusikat. Newcastle’i ülikool ja Northumbria ülikool lisavad linna akadeemilist ja nooruslikku energiat, pakkudes mitmeid kultuuri- ja teadusüritusi.

Newcastle’i ööelu on kuulus kogu Suurbritannias. Linna baarid, klubid ja restoranid pakuvad elavat atmosfääri ja mitmekesist meelelahutust. Bigg Market ja Quayside on eriti populaarsed kohad, kus nautida linna öist elu.

Newcastle on ka spordimeka, kus St. James’ Parki staadion on koduks Newcastle United jalgpalliklubile. Linn pakub ka suurepäraseid ostuvõimalusi, sealhulgas Eldon Square’i kaubanduskeskus ja Northumberland Street.

15. Belfast

Suur Britannia Linn Belfast

Belfast, Põhja-Iirimaa pealinn, on tuntud oma ajaloolise ja kultuurilise tähtsuse poolest. Linna rikkalik ajalugu ja kaasaegne elustiil teevad sellest põneva sihtkoha igale külastajale. Titanic Belfast, maailma suurim Titanicule pühendatud muuseum, asub endises laevatehases, kus kuulus laev ehitati. Muuseum pakub põhjalikku ülevaadet Titanicust ja Belfastist laevatööstuse ajaloos.

Belfasti kesklinn on täis ajaloolisi hooneid ja kaasaegseid mugavusi. City Hall, suurejooneline Edwardi ajastu hoone, on linna süda ja pakub tasuta giidiga ekskursioone. Victoria Square kaubanduskeskus ja Cathedral Quarter on populaarsed ostu- ja meelelahutuspiirkonnad, kus leidub rohkelt poode, restorane ja baare.

Linna kultuurielu on elav ja mitmekesine. Belfastis toimub mitmeid festivale, sealhulgas Belfast Film Festival ja Belfast International Arts Festival, mis toovad kokku rahvusvahelised ja kohalikud artistid. Lyric Theatre ja Grand Opera House pakuvad suurepärast valikut teatrietendusi ja kontserte.

Belfasti tänavakunst on samuti tähelepanuväärne, pakkudes värvikaid ja mõtlemapanevaid seinamaalinguid, mis kajastavad linna ajalugu ja poliitilist minevikku. Peace Wall, mis eraldab katoliku ja protestantliku kogukonna alasid, on üks silmapaistvamaid vaatamisväärsusi, mis annab ülevaate linna keerulisest minevikust.

Belfasti ümbritsev loodus on samuti muljetavaldav. Cave Hill Country Park ja Belfast Castle pakuvad suurepäraseid vaateid linnale ja võimalusi matkamiseks ning looduse nautimiseks. Giant’s Causeway, UNESCO maailmapärandi nimistus olev looduslik imedemaa, on vaid lühikese sõidu kaugusel linnast.

16. Inverness

Suur Britannia Linn Inverness

Inverness, tuntud kui Šotimaa mägismaa pealinn, on maaliline linn, mis pakub rikkalikku ajalugu ja looduse ilu. Inverness asub Loch Nessi järve ääres, mis on kuulus oma legendaarse järvekoletise “Nessie” poolest. Loch Ness ise on suurepärane sihtkoht, kus saab nautida paadisõite ja vaadata ülekaalukaid vaateid järvele ja ümbritsevatele mägedele.

Invernessi loss, mis paikneb linnasüdamiku kõrgendikul, pakub suurepäraseid vaateid üle linna ja on populaarne koht jalutuskäikudeks. Kuigi loss ise ei ole avatud avalikkusele, on lossipark ja vaateplatvormid külastajatele kättesaadavad.

Linna keskel asuv Invernessi katedraal, tuntud ka kui St. Andrew’s Cathedral, on kaunis näide neogooti arhitektuurist ja pakub rahulikku pelgupaika linnas. Invernessi ajalooline vanalinn, kus asub ka Victoria Market, on täis butiike, kohvikuid ja kohalikke poode, pakkudes suurepäraseid võimalusi ostlemiseks ja linna atmosfääri nautimiseks.

Inverness on ka suurepärane lähtepunkt Šotimaa mägismaa avastamiseks. Cullodeni lahinguväli, mis asub linnast vaid lühikese autosõidu kaugusel, on ajalooline paik, kus toimus viimane suur lahing Briti pinnal. Culloden Battlefield Visitor Centre pakub põhjalikku ülevaadet lahingu ajaloost ja selle mõjust Šotimaa ajaloole.

Linna ümbritsev loodus on hingemattev. Great Glen Way ja South Loch Ness Trail on populaarsed matkarajad, mis pakuvad suurepäraseid vaateid ja võimalusi looduses viibimiseks. Invernessi mitmekesine kultuurielu, ajaloolised paigad ja looduslik ilu teevad sellest unustamatu sihtkoha iga reisija jaoks.

17. Canterbury

Suur Britannia Linn Canterbury

Canterbury, ajalooline linn Kenti krahvkonnas, on tuntud oma rikkaliku kultuuripärandi ja usulise tähtsuse poolest. Canterbury katedraal, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus, on üks olulisemaid kristlikke paiku Inglismaal. See suur ja muljetavaldav gooti katedraal, kus asub peapiiskop Thomas Becket’i märtripaik, on palverändurite ja turistide lemmik sihtkoht.

Canterbury ajalooline keskus on täis kitsaid munakivitänavaid ja keskaegseid hooneid, mis loovad võluva atmosfääri. Linna vanim puithoone, King’s School, asutatud 597. aastal, on endiselt tegutsev ja pakub pilguheitu linna rikkalikku hariduspärandisse. Canterbury Tales muuseum toob ellu Geoffrey Chauceri kuulsad lood interaktiivsete näituste kaudu, pakkudes meelelahutust ja haridust igas vanuses külastajatele.

Canterbury on ka tuntud oma ülikooli, University of Kent, poolest, mis lisab linnale noorusliku ja akadeemilise õhkkonna. Linna kultuurielu on elav, pakkudes mitmesuguseid teatrietendusi, kontserte ja festivale. Marlowe Theatre on üks peamisi kultuurikeskusi, kus saab nautida laia valikut etendusi alates klassikalisest teatrist kuni kaasaegse muusikalini.

Linna ümbritsev loodus on samuti võrratu. Canterbury jõgi pakub rahulikke paadisõidu võimalusi, samas kui linna rohelised alad, nagu Westgate Gardens, pakuvad ideaalseid kohti piknikuks ja jalutuskäikudeks. Canterbury on linn, kus ajalugu, kultuur ja looduslik ilu kohtuvad, pakkudes rikkalikku ja mitmekesist kogemust igale külastajale.

18. Chester

Suur Britannia Linn Chester

Chester, Inglismaa loodeosas asuv ajalooline linn, on tuntud oma rikkaliku pärandi ja hästi säilinud keskaegse arhitektuuri poolest. Linna üks peamisi vaatamisväärsusi on Chesteri katedraal, mille juured ulatuvad 11. sajandisse. See suurejooneline gooti stiilis katedraal pakub külastajatele muljetavaldavat arhitektuuri ja rahulikku atmosfääri.

Chesteri linnamüürid, mis on Suurbritannia kõige täielikumalt säilinud linnamüürid, pakuvad suurepäraseid jalutuskäike ja vaateid üle linna. Müüride pealt saab näha ka teisi olulisi vaatamisväärsusi, nagu Eastgate Clock, mis on üks enim pildistatud kellasid Suurbritannias pärast Big Beni.

Linna südamik on täis ajaloolisi hooneid ja ainulaadset kahekorruselist ostutänavat, mida tuntakse Rows’ina. Need keskaegsed galeriid on täis butiike, kauplusi ja kohvikuid, pakkudes ainulaadset ostlemiskogemust. Chesteri võluvad tänavad ja ajalooline atmosfäär teevad linna jalutamiseks ideaalseks.

Chesteri loomaaed, mis on üks Suurbritannia parimaid ja suurimaid loomaaedu, on populaarne sihtkoht peredele ja loodusesõpradele. Loomaaed pakub mitmekesist elusloodust ja on tuntud oma looduskaitse- ja haridusprogrammide poolest.

Linn on ka tuntud oma romaani-aegsete varemete poolest, sealhulgas hästi säilinud Rooma amfiteater ja Rooma aiad, mis annavad ülevaate linna vanemast ajaloost. River Dee pakub suurepäraseid võimalusi paadisõitudeks ja jalutuskäikudeks, pakkudes rahulikku pelgupaika linnakärast.

19. St Ives

Suur Britannia Linn St Ives

St Ives, Cornwalli rannikul asuv kaunis mereäärne linn, on tuntud oma hingematva ilu ja kunstnike koloonia poolest. Linn pakub suurepäraseid randu, nagu Porthmeor, Porthminster ja Harbour Beach, mis on ideaalsed ujumiseks, päikese nautimiseks ja surfamiseks. St Ives on populaarne sihtkoht nii kohalike kui ka turistide seas, pakkudes idüllilist puhkusepaika.

Linn on kuulus ka oma kunstipärandi poolest. Tate St Ives, tuntud kunstigalerii, eksponeerib kaasaegse ja modernse kunsti teoseid, keskendudes eriti kunstnikele, kes on olnud seotud Cornwalli piirkonnaga. Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden pakub sissevaadet kuulsa skulptori elu ja loomingusse, võimaldades külastajatel nautida tema unikaalseid teoseid nii sise- kui välistingimustes.

St Ivesi kitsad ja võluvad tänavad on täis galeriisid, butiike, kohvikuid ja restorane, kus saab nautida kohalikke hõrgutisi ja unikaalseid käsitöötooteid. Linnas toimub aastaringselt mitmeid kultuuri- ja muusikasündmusi, sealhulgas St Ives September Festival, mis toob kokku muusika, teatri, kunsti ja kirjanduse austajad.

St Ives on ka suurepärane lähtepunkt, et avastada Cornwalli looduslikku ilu. Lähedal asuvad South West Coast Pathi matkarajad pakuvad suurepäraseid vaateid rannikule ja võimalusi aktiivseks puhkuseks. St Ivesi lähedal asuvad ka sellised ajaloolised paigad nagu St Michael’s Mount ja Zennor, mis pakuvad rikkalikku ajalugu ja kultuurielamusi.

Kokkuvõtteks

Suurbritannia linnad pakuvad rikkalikku ajalugu, kultuuri ja unikaalseid elamusi. Avastage London, Edinburgh, Bath ja palju teisi, et leida oma järgmine põnev seiklus või rahulik puhkusepaik.

Scroll to Top