Põhja-Iirimaa linnad

Põhja-Iirimaa linnad: 15 lummavat kohta, mida külastada

Põhja-Iirimaa on võlunud reisihuvilisi oma lummava looduse, rikkaliku ajaloo ja sõbralike elanikega. See piirkond pakub mitmekesiseid linnu, millest igaühel on oma ainulaadne võlu ja iseloom. 

Alates elavatest kultuurikeskustest nagu Belfast ja Derry, kuni rahulikemate rannikulinnadeni nagu Portrush ja Bangor, Põhja-Iirimaa on täis avastamist väärt kohti.

Selle artikliga viime teid rännakule läbi Põhja-Iirimaa kõige huvitavamate ja kaunimate linnade. Uurime koos, mida igaüks neist linnadest pakub – olgu selleks hingematvad maastikud, ajaloolised monumendid või unustamatud kultuurielamused. 

Avastage, miks Põhja-Iirimaa on ideaalne sihtkoht igale reisihuvilisele ja kuidas need linnad võivad muuta teie järgmist puhkust tõeliselt eriliseks.

1. Belfast

Belfast

Belfast, Põhja-Iirimaa pealinn, on täis ajalugu, kultuuri ja elavat linnamelu. Üks peamisi vaatamisväärsusi on Titanic Belfast, maailmakuulus muuseum, mis asub originaalse Titanicu laevaehitustöökoja juures. Külastajad saavad siin sukelduda Titanicu ajalukku ja avastada laeva ehitamise, teekonna ja hukuga seotud detaile.

Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Belfast tuntud oma elava muusika ja teatri poolest. Grand Opera House ja Ulster Hall on kaks olulist kultuurikeskust, kus toimuvad regulaarselt kontserdid, etendused ja muusikalid. Belfastis on ka suurepärane toidukultuur – linna restoranid pakuvad nii kohalikke delikatesse kui ka rahvusvahelisi roogasid.

Botanic Gardens on ideaalne koht rahulikuks jalutuskäiguks, pakkudes kauneid maastikke ja troopiliste taimede kogusid. Linnas on ka mitmeid ostuvõimalusi – Victoria Square Shopping Centre ja St. George’s Market on suurepärased kohad, kus leida nii kohalikku käsitööd kui ka tuntud brände.

Belfasti sõbralikud inimesed, rikkalik ajalugu ja kaasaegne atmosfäär teevad sellest ideaalse sihtkoha igale reisihuvilisele.

2. Derry (Londonderry)

Derry (Londonderry)

Derry, tuntud ka kui Londonderry, on Põhja-Iirimaa teine suurim linn ja tuntud oma rikkaliku ajaloo ning hästi säilinud linnamüüride poolest. Linnamüürid, mis on pärit 17. sajandist, pakuvad suurepäraseid vaateid linnale ja on populaarsed jalutuskäikudeks. Need müürid on üks parimaid näiteid linnamüüridest kogu Euroopas.

Guildhall on veel üks oluline ajalooline hoone, kus asub muuseum ja näitusesaal, mis tutvustab linna ajalugu ja kultuuri. Derry on tuntud ka oma elava kunsti- ja muusikaskene poolest. Siin toimub iga-aastane Derry International Hallowe’en Festival, mida peetakse üheks parimaks Halloweeni tähistamiseks maailmas.

Linnas asuv Peace Bridge on sümboolne ühendus üle Foyle’i jõe ja tähistab rahu ja ühtsust. Külastajad saavad jalutada üle silla ja nautida kauneid vaateid linnale ja ümbritsevale loodusele.

Derry sõbralikud elanikud, rikkalik kultuuripärand ja unikaalne atmosfäär teevad sellest linnast suurepärase sihtkoha igale reisijale.

3. Bangor

Bangor

Bangor on maaliline rannikulinn Põhja-Iirimaa kirdeosas, mis pakub rahulikku ja lõõgastavat atmosfääri. Linn on tuntud oma kauni mereäärse promenaadi ja Bangor Marina poolest, mis on üks suurimaid jahisadamaid Iirimaal. Siin saavad külastajad nautida jalutuskäike mere ääres ja vaadata kauneid päikeseloojanguid.

Linnas asuv Bangor Castle ja selle ümbritsevad aiad on samuti populaarsed külastuspaigad. Bangor Castle on ajalooline hoone, kus asub ka linna muuseum. Aiandushuvilised saavad nautida botaanikaaeda ja kauneid lillepeenraid.

Bangor on ka suurepärane koht golfihuvilistele – Bangor Golf Club pakub väljakutseid igal tasemel mängijatele ja imelisi vaateid rannikule. Linna keskus on täis poode, kohvikuid ja restorane, mis pakuvad laias valikus kohalikke ja rahvusvahelisi toite.

Lisaks pakub Bangor palju vaba aja veetmise võimalusi, sealhulgas paadisõidud, kalapüük ja veesport. Linn on ideaalne sihtkoht neile, kes otsivad rahulikku puhkust kauni looduse ja sõbralike inimeste keskel.

4. Lisburn

Lisburn on võluv linn Põhja-Iirimaa lõunaosas, tuntud oma ajaloolise ja kultuurilise tähtsuse poolest. Linnal on rikas tekstiilitööstuse ajalugu, mida saab avastada Irish Linen Centre and Lisburn Museum’is. See muuseum tutvustab linna rolli linatööstuse keskuses ja pakub huvitavaid eksponaate linakasvatuse ja -töötlemise ajaloost.

Lisburni kesklinnas asuv Castle Gardens on populaarne koht nii kohalike kui ka turistide seas. Need kaunilt hooldatud aiad pakuvad rahulikku atmosfääri, kus saab jalutada ja nautida loodust. Linnas on ka mitmeid poode ja butiike, kus saab teha meeldivaid ostuelamusi.

Lisburn on tuntud oma spordi- ja vaba aja veetmise võimaluste poolest. Lagan Valley LeisurePlex pakub suurepärast veekeskust, kus on mitmeid basseine, liutorusid ja lõõgastusvõimalusi. Linnas on ka mitmeid golfiväljakuid ja spordikeskusi, mis pakuvad tegevusi igas vanuses inimestele.

Külastajatele, kes armastavad loodust, on ideaalne sihtkoht lähedal asuv Lagan Valley Regional Park. See park pakub kauneid jalutus- ja rattaradu ning võimalust nautida linnalähedast loodust. Lisburni sõbralikud elanikud ja rikkalik ajalugu teevad sellest linnast suurepärase sihtkoha igale reisijale.

5. Newry

Newry on elav linn, mis asub Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi piiril, tuntud oma kauni asukoha ja rikkaliku ajaloo poolest. Linn asub Newry kanali ääres, mis on üks vanimaid tehislikke kanaleid Iirimaal. Kanal ja selle ümbrus pakuvad suurepäraseid võimalusi jalutuskäikudeks ja paadisõiduks.

Newry katedraal on üks linna peamisi vaatamisväärsusi. See muljetavaldav neogooti stiilis ehitis on oluline religioosne ja ajalooline paik, kus saab imetleda kaunist arhitektuuri ja kunstiteoseid. Veel üks märkimisväärne hoone on Bagenal’s Castle, mis on restaureeritud 16. sajandi kindlus ja tänapäeval muuseum, mis tutvustab piirkonna ajalugu.

Newry on tuntud ka oma elava kaubanduskeskuse poolest. Buttercrane Shopping Centre ja The Quays Shopping Centre pakuvad laia valikut poode, restorane ja meelelahutusvõimalusi. Linnas toimuvad regulaarselt ka turupäevad, kus saab osta kohalikke tooteid ja käsitööd.

Newry ümbritsev loodus on samuti tähelepanuväärne. Linn on värav Mourne’i mägedele ja Cooley poolsaarele, pakkudes suurepäraseid võimalusi matkamiseks ja looduse nautimiseks. Newry sõbralikud elanikud ja mitmekülgne kultuurielu teevad sellest linnast meeldiva ja põneva sihtkoha igale külastajale.

6. Armagh

Armagh

Armagh, tuntud ka kui Iirimaa kiriklik pealinn, on ajalooline ja kultuuriliselt rikas linn Põhja-Iirimaa keskosas. Linn on tuntud oma kahe suure katedraali poolest, mis mõlemad on pühendatud Püha Patrickule, Iirimaa patroonile. Armagh’i katedraalid on muljetavaldavad arhitektuurilised saavutused ja olulised religioossed keskused, kus külastajad saavad tutvuda Iirimaa kristliku pärandiga.

Linna keskel asuv Armagh Observatory and Planetarium pakub unikaalseid võimalusi avastada astronoomia ja kosmose saladusi. See on ideaalne koht peredele ja teadushuvilistele, pakkudes harivaid ja põnevaid eksponaate ning planetaariumietendusi.

Armagh on samuti tuntud oma ilusa looduse ja haljasalade poolest. The Palace Demesne on suurepärane park, mis ümbritseb endist piiskopilossi ja pakub kauneid jalutuskäike ja piknikuvõimalusi. Samuti on linnas mitmeid ajaloolisi hooneid ja muuseume, nagu Armagh County Museum, mis tutvustab piirkonna rikkalikku ajalugu ja kultuuri.

Lisaks ajaloolistele ja kultuurilistele vaatamisväärsustele on Armagh koduks mitmetele festivalidele ja üritustele. Iiri kirjanduse festival ja Püha Patricku päevade pidustused toovad linna igal aastal tuhandeid külastajaid. Armagh’i sõbralikud elanikud ja rikkalik kultuuripärand teevad sellest linna ideaalse sihtkoha igale reisijale, kes otsib ajalugu, kultuuri ja kaunist loodust.

7. Enniskillen

Enniskillen

Enniskillen, Fermanagh’ maakonna pealinn, on Põhja-Iirimaa pärl, mis asub Erne’i järvede vahel. See maaliline linn on tuntud oma kauni looduse ja rikkaliku ajalooga. Enniskilleni loss, mis asub linna südames, on üks peamisi vaatamisväärsusi. See 16. sajandist pärit loss on tänapäeval muuseum, kus külastajad saavad tutvuda piirkonna ajaloo ja kultuuriga.

Lough Erne’i järved pakuvad suurepäraseid võimalusi veespordiks ja puhkeajaks. Populaarsed tegevused hõlmavad paadisõitu, kalapüüki ja kajakisõitu. Järvedel on ka mitmeid saari, nagu Devenish Island, mis on tuntud oma varakeskaegsete kloostri varemete poolest.

Enniskillenis on mitmeid kvaliteetseid restorane ja kohvikuid, kus saab nautida kohalikke toite ja rahvusvahelist kööki. Linna turg ja poed pakuvad laias valikus käsitööd ja kohalikke tooteid. Samuti on linnas mitmeid kunsti- ja kultuurisündmusi, nagu Enniskilleni teatrifestival, mis toob kokku kohalikke ja rahvusvahelisi kunstnikke.

Enniskillen on ideaalne sihtkoht neile, kes otsivad rahulikku puhkust kauni looduse keskel ning soovivad avastada rikkalikku ajalugu ja kultuuri.

8. Portrush

Portrush

Portrush on populaarne kuurortlinn Põhja-Iirimaal, tuntud oma kaunite randade ja elava atmosfääri poolest. Linnal on kolm suurt liivaranda – East Strand, West Strand ja White Rocks Beach – mis pakuvad suurepäraseid võimalusi päikesevannideks, ujumiseks ja surfilauasõiduks. White Rocks Beach on eriti kuulus oma vapustavate kaljude ja koopate poolest.

Linn on koduks maailmakuulsale Royal Portrush Golf Club’ile, kus on toimunud mitmeid olulisi golfiturniire, sealhulgas The Open Championship. See teeb Portrushist populaarse sihtkoha golfihuvilistele, kes soovivad mängida maailmatasemel väljakul.

Portrushis asub ka Barry’s Amusements, suurim lõbustuspark Iirimaal, mis on olnud populaarne sihtkoht peredele juba aastakümneid. Lisaks lõbustuspargile on linnas palju restorane, pubisid ja kohvikuid, mis pakuvad maitsvat toitu ja elavat meelelahutust.

Linna lähedal asub Giant’s Causeway, UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv loodusime, mida iseloomustavad unikaalsed basaltsammunikud. Külastajad saavad matkata ja nautida hingematvaid vaateid sellele geoloogilisele imele.

Portrush on ideaalne sihtkoht aktiivseks puhkuseks ja perega aja veetmiseks, pakkudes rohkelt tegevusi ja kaunist loodust.

9. Portstewart

Portstewart

Portstewarti peamine tõmbenumber on Portstewart Strand, kahe miili pikkune liivarand, mis on ideaalne koht päikesevannideks, ujumiseks ja jalutuskäikudeks. Rand on saanud sinise lipu auhinna oma puhtuse ja turvalisuse eest.

Portstewart Golf Club on veel üks oluline vaatamisväärsus, pakkudes suurepäraseid mänguvõimalusi ja kauneid vaateid Atlandi ookeanile. See maailmatasemel golfiväljak on populaarne sihtkoht nii kohalike kui ka rahvusvaheliste golfimängijate seas.

Linna promenaad on täis kohvikuid, restorane ja poode, kus saab nautida kohalikku toitu ja rahvusvahelisi roogasid. Promenaad pakub ka suurepäraseid vaateid merele ja on ideaalne koht õhtuseks jalutuskäiguks.

Portstewart on samuti tuntud oma looduskaunite matkaradade poolest. Port Path on populaarne matkatee, mis ühendab Portstewarti ja Portrushi, pakkudes hingematvaid vaateid rannikule ja Atlandi ookeanile. Matkajad saavad nautida kaunilt säilinud loodust ja meretuult.

Portstewarti sõbralikud elanikud ja rahulik atmosfäär teevad sellest linna ideaalse sihtkoha neile, kes otsivad lõõgastavat puhkust kauni looduse keskel.

10. Ballycastle

Ballycastle on maaliline rannikulinn Põhja Iirimaal, mis on tuntud oma kauni looduse ja ajalooliste paikade poolest. Linn asub Antrimi ranniku lähedal, pakkudes külastajatele hingematvaid vaateid Rathlini saarele ja Mull of Kintyre’le Šotimaal.

Ballycastle on ideaalne sihtkoht neile, kes otsivad looduse ilu ja rahu. Fair Head on populaarne matkarada, mis pakub suurepäraseid vaateid merele ja dramaatilistele kaljudele. Lisaks matkale on linnas ka Ballycastle Beach, kus saab nautida jalutuskäike liivarannal ja veesporti.

Linna lähedal asub Carrick-a-Rede köisild, üks Põhja-Iirimaa populaarsemaid turismiobjekte. See 20 meetri kõrgusel asuv köisild ühendab mandrit väikese Carrickarede saarega ja pakub adrenaliinirohket kogemust ja kauneid vaateid Atlandi ookeanile.

Ballycastle on tuntud ka oma kohaliku kultuuri ja festivalide poolest. Ould Lammas Fair on üks Iirimaa vanimaid turge, mis toimub igal aastal augustis ja meelitab kohale tuhandeid külastajaid. Siin saab nautida traditsioonilist muusikat, toitu ja käsitööd.

Linnas on mitmeid hubaseid kohvikuid, restorane ja poode, kus saab nautida kohalikke toite ja käsitööd. Ballycastle’i sõbralikud elanikud ja kaunis loodus teevad sellest ideaalse sihtkoha igale reisihuvilisele.

11. Bushmills

Bushmills

Bushmills on väike, kuid ajalooliselt oluline küla Põhja-Iirimaa põhjarannikul, tuntud oma maailmakuulsa viskivabriku ja lähedal asuva Giant’s Causeway poolest. Bushmills Distillery on vanim litsentseeritud viskivabrik maailmas, mis asutati 1608. aastal. Külastajad saavad siin tutvuda viskivalmistamise protsessiga ja osaleda degusteerimisel, nautides autentset Iiri viskit.

Giant’s Causeway, mis asub vaid lühikese sõidu kaugusel Bushmillsist, on UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv loodusime. See koosneb tuhandetest kuusnurksetest basaltsammaste moodustistest, mis on tekkinud vulkaanilise tegevuse tulemusena miljoneid aastaid tagasi. Külastajad saavad matkata mööda rannikut ja nautida hingematvaid vaateid sellele unikaalsele geoloogilisele imedele.

Bushmillsis on ka mitmeid ajaloolisi hooneid ja muuseume, mis tutvustavad piirkonna rikkalikku ajalugu ja kultuuri. Küla keskus on täis hubaseid pubisid ja restorane, kus saab nautida kohalikke toite ja jooke.

Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Bushmills ideaalne lähtepunkt looduse armastajatele, kes soovivad avastada Põhja-Iirimaa kauneid maastikke. Külastajad saavad nautida matku ja jalgrattasõitu mööda rannikut ja sisemaad, avastades piirkonna rikkalikku loodust ja ajalugu.

12. Coleraine

Coleraine on elav ja ajalooliselt rikas linn Põhja-Iirimaa põhjarannikul, mis pakub külastajatele mitmekesist kultuurielu ja kauneid looduspärleid. Linn asub Bann’i jõe ääres ja on olnud asustatud juba eelajaloolistest aegadest peale. Üks peamisi vaatamisväärsusi on Mountsandel Wood, mis on üks vanimaid teadaolevaid asustusi Iirimaal, kus arheoloogilised leiud viitavad inimasustusele juba üle 9000 aasta tagasi.

Linnas asub ka Coleraine’i ülikool, mis toob linna nooruslikku energiat ja rahvusvahelist õhkkonda. Ülikoolis toimuvad sageli kultuuri- ja teadusüritused, mis rikastavad linna kultuurielu.

Coleraine’i kesklinn on täis poode, kohvikuid ja restorane, kus saab nautida kohalikke toite ja rahvusvahelist kööki. Diamond Shopping Centre ja Riverside Theatre on populaarsed kohad ostlemiseks ja meelelahutuseks.

Linna lähedal asuvad ka mitmed kaunid rannad, nagu Castlerock ja Portstewart, mis pakuvad suurepäraseid võimalusi veespordiks ja lõõgastumiseks. Samuti on lähedal Mussenden Temple, üks Põhja-Iirimaa ikoonilisemaid vaatamisväärsusi, mis pakub hingematvaid vaateid Atlandi ookeanile.

13. Newcastle

Newcastle on kaunis rannikulinn Põhja-Iirimaa Mourne’i mägede jalamil, tuntud oma hingematvate vaadete ja mitmekesiste vaba aja veetmise võimaluste poolest. Linn on populaarne sihtkoht nii kohalike kui ka turistide seas, pakkudes suurepäraseid võimalusi matkamiseks, golfiks ja rannapuhkuseks.

Mourne’i mäed on üks Newcastle’i peamisi vaatamisväärsusi. Need mäed on tuntud oma dramaatiliste maastike ja mitmekesiste matkaradade poolest, mis sobivad nii algajatele kui ka kogenud matkajatele. Slieve Donard, Põhja-Iirimaa kõrgeim mägi, pakub väljakutseid ja suurepäraseid vaateid kogu piirkonnale.

Newcastle’i rand on ideaalne koht peredele ja veespordi harrastajatele. Siin saab nautida liivarandu, ujumist ja erinevaid veespordialasid. Royal County Down Golf Club on üks maailma parimaid golfiväljakuid, mis meelitab golfimängijaid üle kogu maailma.

Linna keskus on täis butiike, kohvikuid ja restorane, kus saab nautida kohalikke hõrgutisi ja rahvusvahelist kööki. Newcastle on ka tuntud oma aastaringsete ürituste poolest, sealhulgas Newcastle Festival of Flight ja Mourne International Walking Festival, mis toovad linna tuhandeid külastajaid.

Newcastle’i sõbralikud elanikud, kaunis loodus ja mitmekülgne kultuurielu teevad sellest ideaalse sihtkoha nii aktiivseks puhkuseks kui ka rahulikuks lõõgastumiseks.

14. Larne

 Larne

Larne on ajalooline sadamalinn Põhja-Iirimaa idarannikul, tuntud oma strateegilise asukoha ja kaunite rannikuvaadete poolest. Linn on oluline laevaühenduste keskus, pakkudes regulaarseid parvlaevaühendusi Šotimaaga ja olles värav Põhja-Iirimaa avastamiseks.

Larne’i linn pakub mitmeid huvitavaid ajaloolisi ja kultuurilisi vaatamisväärsusi. Linnas asuv Carnfunnock Country Park on populaarne sihtkoht peredele, pakkudes laias valikus tegevusi, sealhulgas labürinte, miniatuurseid raudteid, mänguväljakuid ja maalilisi jalutuskäike. Park on ideaalne koht piknikuks ja looduse nautimiseks.

Antrim Coast Road, mis algab Larnest, on üks maalilisemaid teid Euroopas. See tee viib külastajad läbi kaunite ranniku- ja mägimaastike, pakkudes suurepäraseid vaateid ja peatuseid ikooniliste vaatamisväärsuste juures nagu Giant’s Causeway ja Carrick-a-Rede köisild.

Linna keskuses on mitmeid poode, kohvikuid ja restorane, kus saab nautida kohalikku toitu ja külalislahkust. Larne on ka tuntud oma mereandide poolest, pakkudes värskeid ja maitsvaid roogi.

Larne’i sadam ja selle ümbritsev ala pakuvad suurepäraseid võimalusi jalutuskäikudeks ja mereranniku nautimiseks. Linn on ideaalne sihtkoht neile, kes otsivad rahulikku puhkust kauni looduse ja rikka ajaloo keskel.

15. Omagh

Omagh

Omagh on elav ja kultuuririkas linn Põhja-Iirimaa lääneosas, tuntud oma sõbraliku atmosfääri ja mitmekesiste vaatamisväärsuste poolest. Linn on Tyrone’i maakonna keskus ja pakub rikkalikku ajalugu, kultuuri ning looduskauneid paiku.

Üks Omaghi peamisi vaatamisväärsusi on Ulster American Folk Park, mis tutvustab Iiri emigrantide ajalugu ja eluolu 18. ja 19. sajandil. See elav ajaloomuuseum pakub huvitavaid näitusi ja interaktiivseid eksponaate, mis viivad külastajad ajas tagasi ja annavad ülevaate elust nii Iirimaal kui ka Ameerikas.

Omaghi kesklinn on täis butiike, kohvikuid ja restorane, kus saab nautida kohalikku toitu ja rahvusvahelist kööki. Linna turg on populaarne koht, kus saab osta värskeid kohalikke tooteid ja käsitööd.

Linnas on ka mitmeid kauneid parke ja rohealasid, nagu Gortin Glen Forest Park, mis pakub suurepäraseid võimalusi matkamiseks, jalgrattasõiduks ja looduse nautimiseks. Park on tuntud oma kaunite metsaradade ja maaliliste vaadete poolest.

Omagh on ka kultuuriliselt aktiivne linn, kus toimub regulaarselt erinevaid festivalisid ja üritusi. Omagh Music Festival ja St. Patrick’s Day pidustused toovad linna kokku kohalikke ja külastajaid, pakkudes elavat meelelahutust ja rõõmsat atmosfääri.

Kokkuvõtteks

Põhja-Iirimaa on piirkond, mis pakub lõputult avastamisrõõmu. Alates elavatest kultuurikeskustest ja ajaloolistest vaatamisväärsustest kuni maaliliste rannikulinnade ja rahulike maakohtadeni, leidub Põhja-Iirimaal igaühele midagi. 

Belfast ja Derry pakuvad rikkalikku ajalugu ja elavat linnamelu, samas kui Bangor ja Newcastle võluvad oma looduskaunite paikadega. 

Olgu teie eelistuseks kultuur, ajalugu, aktiivne puhkus või lihtsalt rahulik lõõgastus, Põhja-Iirimaa linnad ootavad teid oma mitmekesiste ja unustamatute elamustega. Avastage, imetlege ja laske end võluda selle kauni piirkonna parimatest linnadest.

Scroll to Top