Portugali linnad

Portugali linnad: 20 imelist linna, mida külastada

Portugal on palju enamat kui lihtsalt päikesepaistelised rannad ja maitsvad pastéis de nata pirukad. Selle maa linnad kujutavad endast aja, kultuuri ja ajaloo sulamit, kus igal nurgal ja kõverikul tundub peituvat jutustus, mis ootab avastamist. 

Külastajad leiavad end kõndimas vanade kivide vahel, mis jutustavad lugusid kuningatest ja rüütlitest, kultuurihuvilised sukelduvad lõputusse muusika ja kunsti maailma, samal ajal kui gurmaanid rõõmustavad kohalike maitsete ja veinide üle. Kui olete huvitatud sellest, mis muudab Portugali nii eriliseks, siis olete jõudnud õigesse kohta. 

Selles artiklis rändame läbi 20 Portugali linna, avastades nende eripära ja pakkudes soovitusi selle kohta, kuidas iga linnaga sidet luua.

1. Lissabon

Portugali linn Lissabon
Lissabon

Lissabon, Portugalis asuv särav pealinn, paistab silma oma ainulaadse võluga, mis pärineb segunemisest ajalooga ja moodsa eluga. Linn asub seitsmel künkakohal, pakkudes jalutajatele pidevalt lummavaid vaateid ja fotovõimalusi.

Mõelge vaid Alfama piirkonnale, vanimale linnaosale, kus kitsad tänavad serpenteeruvad mäest üles, viies külastajad kuulsate vaatamisväärsuste juurde, nagu São Jorge’i kindlus. Tramm nr 28, mis kulgeb mööda neid künklikke tänavaid, on ise kohalikuks vaatamisväärsuseks, mis viib teid läbi linna südame.

Kuid Lissabon pole ainult ajalugu. Selle moodsad piirkonnad nagu Parque das Nações pakuvad futuristlikku arhitektuuri, akvaariumi ja rohkesti ostuvõimalusi.

2. Porto

Porto, tuntud ka kui Oporto, on Portugali teine suurim linn ja üks selle kõige kaunimaid. Douro jõe äärsetel kallastel asudes on Porto kõige paremini tuntud oma kuulsa portveini poolest, mida eksporditakse kogu maailmas.

Ribeira on linna ajalooline süda, kus kivisillutised juhatavad teid mööda ajaloolisi hooneid, värvikaid fassaade ja vanu veinitööstuseid. Dom Luísi sild on Porto silmapaistev vaatamisväärsus, mille on kavandanud kuulus insener Gustave Eiffel.

Lisaks veinikeldritele ja ajaloolistele vaatamisväärsustele on Porto ka koduks kaasaegsetele galeriidele, muuseumidele ja ööklubidele. See on linn, kus ajalugu ja tänapäev kõrvuti eksisteerivad.

3. Sintra

Portugali linn Sintra

Sintra on muinasjutuline linn, mis asub Lissaboni lähedal mägedes, kus ajaloolised paleed ja losside müürid on peidetud tiheda roheluse vahele. Linn on olnud pikka aega Portugali kuningate suvekoduks ja selle kullatud hooned kõnelevad sellest rikkalikust pärandist.

Quinta da Regaleira palee on vaid üks neist hoonetest, mis tõmbab külastajaid oma keeruka arhitektuuri ja salapäraste maa-aluste tunnelitega. Pena palee, mis troonib mäe otsas, on aga nagu midagi otse muinasjutust, mille värvilised tornid ja terrassid näivad olevat otse unenäost.

Sintra rahvuspark, mis ümbritseb linna, pakub matkajatele ja loodushuvilistele maalilisi teekondi läbi Kesk-Portugali künkliku maastiku. Sintra on tõesti koht, kus ajalugu kohtub loodusega, pakkudes külastajatele unustamatut kogemust.

4. Coimbra

Coimbra, asudes Mondego jõe ääres, on linnaosa, mille ajalugu ulatub tagasi roomlaste ajajärku. Linn on kõige paremini tuntud oma ülikooli poolest, mis on üks Euroopa vanimaid ja mida peetakse üheks Portugali kõige silmapaistvamaks haridusasutuseks. Coimbra Ülikooli ajalooline ülikoolilinnak on UNESCO maailmapärandi nimekirjas ning selle raamatukogu, Joanina Biblioteca, on tuntud oma muljetavaldava barokk-arhitektuuri ja haruldaste raamatukogude poolest. 

Linn ise on segu vanadest ja uutest, kitsastest kivitänavatest, mis viivad mööda mäenõlva, kus avanevad suurepärased vaated jõele ja kaasaegsetele kaubanduspiirkondadele. Muusikasõprade jaoks on Fado, Portugali traditsiooniline laul, Coimbras erilise tähendusega, pakkudes melanhoolsemat ja akadeemilisemat versiooni sellest žanrist.

5. Lagos

Portugali linn Lagos
Lagos

Lagos, mis asub Portugalis Algarve piirkonnas, on kuulus oma imeliste liivarandade, ajaloolise kesklinna ja rikkaliku mereandide poolest. Lagos pakub suurepärast kombinatsiooni ajaloost ja kaasaegsest puhkusekultuurist. Külastajad saavad nautida nii Praia Dona Ana kui ka Camilo randa, mida ümbritsevad imposantsed kivised kaljud. 

Vana linnaosa, mida ümbritsevad osaliselt veel säilinud keskaegsed müürid, on täis kohvikuid, restorane ja butiike, kus külastajad saavad maitsta kohalikke hõrgutisi või osta suveniire. Lähedal asuvad ka Benagili koopad, mis on populaarne paadiretke sihtkoht.

6. Faro

Faro, Algarve piirkonna pealinn, on väravaks paljudele rannakuurortidele lõuna-Portugalis, kuid linnal on ka oma ainulaadne iseloom ja ajalugu. Faro vanalinn on ümbritsetud Rooma ja keskaegsete müüridega, kus saab jalutada mööda kitsaid tänavaid, külastada Manueliini stiilis katedraali ja nautida kohalikke hõrgutisi traditsioonilistes kohvikutes. 

Lähedal asuv Ria Formosa looduskaitseala on peatumise väärt, pakkudes rikkalikku loodust ja haruldasi linnuliike. Kuigi Faro on tuntud oma lennujaama kaudu paljudele rahvusvahelistele külastajatele, on sellel linnal palju rohkem pakkuda kui lihtsalt transiitpunkt.

7. Évora

Évora

Évora, Alentejo südames asuv ajalooline linn, on tõeline aja tunnistaja. Seda linna, mis on UNESCO maailmapärandi nimekirjas, on mõjutanud roomlased, moorid ja portugallased, mille tulemusena on see rikas mitmekesisuses ja kultuuris. Évora kõige tuntum vaatamisväärsus on Rooma templi varemed, mis pärinevad 1. sajandist eKr ja mida tuntakse ka Diana templina. 

Linna keskel asuv praça, Giraldo väljak, on kohtumispaik kohalikele ja turistidele. Siin võib imetleda gooti katedraali ja Santo Antão kirikut. Linna tuntud ülikool annab Évorale ka noorusliku õhkkonna. Kuid võib-olla on kõige hämmastavam vaatamisväärsus Capela dos Ossos, kabel, mille seinad on kaetud inimluudega, meenutades mööduvat elu.

8. Cascais

Cascais on endine kaluriküla, mis on muutunud stiilseks ja elavaks kuurordiks, kus kohalikud ja turistid naudivad Atlandi ookeani äärseid liivarandu ja lummavat rannajoont. Vaid lühikese autosõidu kaugusel Lissabonist, on Cascais ideaalne sihtkoht mere, kultuuri ja lõõgastuse nautimiseks. 

Linn pakub kaunilt renoveeritud promenaadi, ajaloolist kindlust ja muuseumi, mis kunagi oli kuningliku pere suveresidents. Cascaisi kalaturg on elav koht, kus saab kogeda kohalikku kultuuri ja proovida värskeimaid mereande. Samuti on Boca do Inferno, looduslik kivimoodustis, mis on tuntud oma vaatemänguliste ookeanilainete poolest, kindlasti vaatamist väärt.

9. Óbidos

Portugali linn Óbidos
Óbidos

Óbidos on piltkaunis keskaegne linn, mida ümbritsevad muljetavaldavad kaitsemüürid. Linna sisenedes läbi oma väravate, leiad end justkui teisest ajastust – kitsad munakivitänavad, valgete seintega majad ja värvikad lillepotid loovad õdusa ja ajaloolise atmosfääri. 

Óbidos on tuntud oma aastaringselt toimuvate festivalide poolest, eriti šokolaadifestival ja keskaegne turg. Linn on ka tuntud oma kohaliku likööri, ginjinha, poolest, mis on valmistatud kirsidest ja mida sageli serveeritakse šokolaadist tassis. Óbidos on ka kunstnike ja kirjanike paradiis, kus paljud on leidnud inspiratsiooni selle ainulaadse atmosfääri ja maalilise ilu tõttu.

10. Braga

Braga, tuntud kui “Portugali Rooma”, on üks riigi vanimaid linnu, mille ajalugu ulatub tagasi rohkem kui 2000 aastat. See ajalooline ja religioosne keskus on kuulus oma grandioossete kirikute ja katedraalide poolest. Braga Katedraal on riigi vanim ja oluline peatus neile, kes soovivad sukelduda linna usulisse pärandisse. 

Linna religioosset tähtsust tõestab ka Bom Jesus do Monte pühakoda, mis paikneb mäe otsas ja mida jõuab läbi sümboolsete treppide. Lisaks oma ajaloolisele ja kultuurilisele tähtsusele pakub Braga ka moodsaid restorane, kauplusi ja parke, mis kombineerivad vana ja uue ideaalselt.

11. Aveiro

Portugali linn  Aveiro
Aveiro

Sageli nimetatakse Aveirot “Portugali Veneetsiaks” tänu oma kanalitele, mis läbivad linna, ja värvikirevatele paatidele, mida nimetatakse “moliceiros”. Need paadid olid algselt mõeldud vetikate korjamiseks, kuid nüüd pakuvad nad turistidele lõbusaid sõite linna kanalites. Aveiro on tuntud ka oma traditsiooniliste soolaväljade ja kaunite Art Nouveau hoonete poolest. 

Lisaks on linn koduks delikaatsele hõrgutisele nimega “ovos moles”, mis on magustoit, mille koostisosadeks on munakollane ja suhkur. Lähedal asuvad ka rannad, mis pakuvad ideaalset puhkust mere ääres.

12. Guimarães

Tihti nimetatakse Guimarãest “Portugali sünnikohaks”, kuna just siin alustas esimene Portugali kuningas Alfonso Henriques oma vallutusi. See ajalooline linn on rikkaliku pärandiga, millest tunnistust annavad selle keskaegsed seinad, ajaloolised hooned ja mõisad. Linnas paiknev Guimarãesi loss ja São Migueli kirik on kohustuslikud peatuskohad ajalooentusiastidele. 

Linn on ka tuntud oma hästi säilinud keskaegse keskuse poolest, mis on täis kitsaid munakivitänavaid ja traditsioonilisi hooneid, pakkudes külastajatele võimalust sukelduda Portugali ajalukku. 2001. aastal nimetati Guimarães Euroopa kultuuripealinnaks, mis rõhutab selle kultuurilist tähtsust.

13. Funchal

Portugali linn Funchal
Funchal

Funchal, Madeira saare pealinn, on tuntud oma lopsakate botaanikaaedade, ajaloolise kesklinna ja maalilise rannikuala poolest. Linn on ideaalne koht nii aktiivseks puhkuseks kui ka lõõgastumiseks, pakkudes mitmeid matkaradasid, kust avanevad vaated ookeanile ja mägedele. 

Funchali ajaloolises keskuses, mida nimetatakse “Zona Velha’ks”, leidub mitmeid kitsaid tänavaid, mis on kaunistatud kunstiliste tänavamaalingutega, ja restorane, kus külastajad saavad proovida kohalikke Madeira roogasid ja jooke. Üks linnale iseloomulik omadus on selle kabeliauto, mis viib külastajaid linna kohal asuvasse Monte piirkonda, pakkudes vaateid selle kaunile saarelinnale.

14. Viseu

Viseu, mis asub Portugali keskosas Dão jõeoru südames, on linn, mis on tuntud oma veinide, ajaloolise arhitektuuri ja kultuuri poolest. Linnas on mitmeid kirikuid ja katedraale, sealhulgas Sé de Viseu, mis on imposantne gooti ja manueliini stiilis ehitatud katedraal. 

Grão Vasco muuseum pakub külastajatele võimalust sukelduda Portugali kunsti, tutvustades töid tuntud kunstnikult Vascolt. Linn on ka suurepärane koht kohalike toodete ja veinide degusteerimiseks, eriti kuna Viseu on Dão veinipiirkonna südames. Aastate jooksul on Viseu saanud mitmeid tunnustusi kui üks parimaid Portugali linnu elamiseks, kombineerides ajalugu, kultuuri ja kaasaegset eluviisi.

15. Setúbal

Setúbal
Setúbal

Setúbal, asudes Sado jõe suudmealal, on linn, mis on tuntud oma kalurikultuuri, kauni looduse ja ajaloolise keskuse poolest. Setúbal on olnud oluline sadamalinn sajandeid ning selle kalarikas kultuur on kajastunud nii selle ajaloos kui ka köögis, eriti tuntud on siinsete värskete mereandide restoranid. 

Arrábida rahvuspargi lähedal asuvad mõned Portugalis kõige kaunimad rannad, kus smaragdroheline vesi kohtub valge liivaga. Samuti on Setúbal piirkond tuntud delfiinide poolest, kes elavad Sado jõe suudmealal, pakkudes külastajatele võimalust neid imelisi olendeid looduses näha.

16. Tomar

Tomar on ajalooline linn, mis asub Nabão jõe ääres, ja on tihedalt seotud Portugali templirüütlite ja nende järeltulijate, Kristuse Ordu, ajalooga. Linnas domineerib Convento de Cristo, muljetavaldav klooster-kindlus, mis alguses oli templirüütlite kindlus ja hiljem Kristuse Ordu peakorter. Selle arhitektuuris on näha mitmeid stiile, alates romaani kuni manueliini stiilini, ja see on osa UNESCO maailmapärandi nimekirjast. 

Tomari ajalooline keskus on ka kaunilt säilinud, kus kitsad tänavad, kaared ja keskaegsed hooned meelitavad külastajaid aastaringselt. Linna kultuuripärandit ja selle seotust vee ja jõgedega näitab ka kuulus Pegões akvedukt, mis on muljetavaldav inseneritöö.

17. Ponta Delgada

Ponta Delgada

Ponta Delgada, mis asub São Miguel saarel Assooridel, on selle saarestiku suurim linn ja peamine värav maailma suurimale vulkaanilisele saarele. Linn on segu traditsioonilisest portugali arhitektuurist ja kaasaegsest eluviisist. Ajalooline keskus, mida iseloomustavad traditsioonilised valged hooned, mustrilised kivitänavaid ja lopsakad aedad, kutsub külastajaid avastama linna ajalugu ja kultuuri. 

Lähedal asuvad Furnase ja Sete Cidades, mille vulkaanilised maastikud, geotermilised basseinid ja kraterjärved on looduse ime. Ponta Delgada on ka suurepärane koht, kust alustada vaalavaatluse ja delfiinidega ujumise retki.

18. Vila Nova de Gaia

Ehkki tihti jääb Porto suurema naabri varju, on Vila Nova de Gaia linn, millel on oma unikaalne iseloom ja tähtsus. Linna kaldapealne on koduks kuulsatele portveini veinikeldritele, kus külastajad saavad degusteerida ja õppida selle magusa veini ajaloo ja valmistamise kohta. 

Linna promenaad pakub imelisi vaateid Duoro jõele ja Porto ajaloolisele keskusele. Gaia on tuntud ka oma kaunite rannikualade poolest, nagu Praia da Madalena, mis on populaarne nii kohalike kui ka turistide seas. Arhitektuurihuvilised hindavad ka linnas asuvat Serra do Pilar kloostri kompleksi, millest avaneb suurepärane vaade Portole ja Duoro jõele.

19. Leiria

Portugali linn Leiria
Leiria

Leiria on kaunis linn Portugali keskosas, mis pakub külastajatele ajaloolist ja kultuurilist rikkust. Linnas domineerib muljetavaldav Leiria kindlus, mis asub mäe tipus ja pakub panoraamvaateid linna katustele ja ümbritsevatele maastikele. Kindlusest allpool asub Leiria ajalooline keskus, mis on tuntud oma kitsaste tänavate, vanade hoonete ja kohvikute poolest, mis pulbitsevad elust eriti soojadel suveõhtutel. 

Lisaks oma ajaloole ja arhitektuurile on Leiria ka kultuurikeskus, kus sageli toimuvad muusika-, teatri- ja tantsufestivalid. Lähedal asuvad ka Batalha ja Alcobaça kloostrid, mis on UNESCO maailmapärandi nimekirjas ja annavad tunnistust piirkonna rikkast ajaloost ja kultuurist.

20. Tavira

Tavira, mis asub Algarve piirkonna idaosas, on üks piirkonna kõige autentsemaid ja vähem kommertsialiseeritud linnu. Jõe ääres asuv linn on kuulus oma rooma silla, traditsiooniliste Algarve’i majade ja hulga kirikute poolest. Linn pakub rahulikku atmosfääri, kus külastajad saavad nautida aeglast elutempot, traditsioonilist portugali kultuuri ja maitsvat kohalikku toitu. 

Lähedal asuvad rannad, nagu Praia de Tavira, on puhtad ja vähem rahvarohked kui teised Algarve rannad, pakkudes ideaalset paika lõõgastumiseks ja päikese nautimiseks. Tavira on ka suurepärane baas, et avastada Ria Formosa looduskaitseala, mis on paradiis linnuvaatlejatele ja loodushuvilistele.

Kokkuvõtteks

Portugali linnad on palju enamat kui ajaloolised vaatamisväärsused ja kaunid vaated – need on elavad kogukonnad, mis pakuvad sügavat kultuurielamust. Olgu selleks rikkalikud ajaloolised pärandid, maitsvad kohalikud road või ainulaadsed kultuuriüritused, igal linnal on midagi pakkuda. 

Selle artikli kaudu oleme rännanud läbi 20 Portugali linna, avastades nende varjatud aardeid ja kutsudes teid üles neid ise avastama. Portugal ootab, ja nüüd, teades mõnda selle maagilisest nurkast, on aeg planeerida oma järgmist seiklust selle imelise maa südamesse.

Scroll to Top