Salapärased saared

Salapärased saared: 5 kohta, mida isegi Google Maps ei näita!

Tere tulemast reisile läbi maailma kõige varjatumate nurkade, kus isegi satelliidid tunduvad ekslevat! 

Artiklis sukeldume sügavale kuue salapärase saare loodesse, mis on jäänud väljaspoole tavaliste kaartide ja tehnoloogia haardeulatust. Need ei ole tavalised sihtkohad. Ei, need on saared, mis tõmbavad ligi tõelisi seiklejaid ja mõistatuste armastajaid – neid, kes igatsevad avastada maailma kõige varjatumaid saladusi.

Kas olete kunagi kuulnud Sandy Islandist, mis kaardil oli, kuid tegelikkuses ei eksisteeri? Või North Sentinel Islandist, kus elab hõim, kes on säilitanud oma eluviisi tuhandeid aastaid ja keeldub kontaktist välismaailmaga? 

Või äkki olete põnevil loodusest, mis on piisavalt võimas, et peita terve saare nagu Bermeja? Igaüks neist saartest räägib oma loo – loo, mis on täis saladusi, ajalugu ja puutumatut ilu.

Pange end valmis, sest see pole tavaline reis. See on teekond läbi legendide, müütide ja geograafiliste mõistatuste, mis paneb teid kahtlema selles, mida arvate maailmast teadvat. 

Tõstke purjed ja seadke kompass tundmatu suunas – avastamisretk salapäraste saarte maailma ootab!

1. Sandy Island

Sandy Islandi väidetav asukoht

Sandy Islandi lugu on justkui modernse aja geograafiline müsteerium. Saar, mis oli märgitud Lõuna-Tiibmeres asuvaks, eksisteeris kaartidel kuni 21. sajandi alguseni. Ühel hetkel olid kõik nõus, et saar asub Uus-Kaledoonia looderanniku lähedal. 

Kuid 2012. aastal purjetas Austraalia teadlaste meeskond saart otsima, ainult selleks, et avastada, et tegelikkuses oli seal vaid avameri. Seejärel eemaldas Google Maps Sandy Islandi oma kaardirakendustest, jättes paljud mõtlema, kuidas selline viga sai juhtuda.

Teooriad Sandy Islandi olemasolu kohta varieeruvad. Mõned usuvad, et tegemist oli veaga varajases geograafilises andmestikus, mis lihtsalt kandus edasi kaasaegsetele kaartidele. Teised pakuvad välja, et võib-olla olid varasemad meresõitjad segi ajanud pimedas nähtud udu või muud loodusnähtused saarega. 

Hoolimata teooriatest jääb Sandy Island üheks geograafia ajaloo suurimaks müsteeriumiks, tuletades meile meelde, et isegi tänapäeva tehnoloogiaajastul on maailm täis avastamata saladusi.

2. Sable Island 

Sable Island 

Sable Island asub Atlandi ookeani loodeosas, umbes 300 kilomeetri kaugusel Kanada rannikust. Tuntud oma liikuvate liivadüünide ja metsikute hobuste poolest, kujutab see saar endast unikaalset ökosüsteemi, mis on pidevas muutumises. Sable Islandi geograafiline asukoht on keeruline — saar on kitsas ja piklik, umbes 42 kilomeetrit pikk ja kõige laiemas kohas vaid umbes 1,5 kilomeetrit lai.

Sable Island on kuulus oma keeruliste ilmastikutingimuste poolest, mis muudavad saarele pääsemise tihti ohtlikuks. Tugevad tuuled ja sagedased tormid on põhjustanud sadu laevahukke saare ümbruses, andes talle hüüdnime “Atlandi ookeani kalmistu”. 

Vaatamata oma keerulisele juurdepääsule on saar bioloogiliselt rikkalik, pakkudes elupaika haruldastele taimedele ja loomadele, sealhulgas maailma suurimale metsikute hobuste populatsioonile, kes on saarele omased ja keda ei leidu kusagil mujal maailmas.

3. Jabuka 

Jabuka 

Jabuka on Aadria mere vähetuntud vulkaaniline saar, mis asub Horvaatia rannikust läänes. Saar on unikaalne oma geoloogilise koostise poolest; selle magnetiline basaltkivim häirib kompasse, tehes sellest navigeerimisalase mõistatuse meresõitjatele. See vulkaaniline saar on tuntud ka oma järsu ja kaljuse maastiku poolest, mis tõuseb merepinnast dramaatiliselt, muutes selle maaliliseks, kuid raskesti ligipääsetavaks.

Jabuka on bioloogilise mitmekesisuse poolest rikas, pakkudes varjupaika mitmetele mereelustiku liikidele, kellest paljud on teistes maailma osades haruldased või ohustatud. Selle ümbruses on leitud erinevaid koralliliike, samuti haruldane Vahemere munkhüljes. 

Saare eraldatus ja rasked juurdepääsutingimused on aidanud säilitada selle looduslikku ilu ja bioloogilist rikkust, muutes selle üheks Vahemere kõige salapärasemaks ja vähem uuritud paigaks.

4. Bermeja

Bermeja

Bermeja, müstiline saar Mehhiko lahes, on olnud aastasadu kaartidel kujutatud, kuid tänapäeval pole selle asukohta võimalik tuvastada. Legendid ja vanad meresõidukaardid räägivad saarest, mis asus Yucatáni poolsaarest põhjas, kuid mitmed 20. sajandi ekspeditsioonid ebaõnnestusid selle leidmises. Viimane suurem otsing toimus 2009. aastal, kui Mehhiko valitsus saatis aluseid Bermeja leidmiseks, kuid tulutult.

Bermeja saare kadumisel võib olla mitu põhjust. Üks levinumaid teooriaid on looduslikud protsessid nagu erosioon või merepõhja muutused, mis võisid saare veepinna alla viia. Teised teooriad hõlmavad võimalikku inimtegevust, nagu salajane kaevandamine või isegi sihilik hävitamine rahvusvaheliste piiride mõjutamiseks, kuna saar oli oluline Mehhiko merepiiride määramisel.

Bermeja müsteerium mängib olulist rolli Mehhiko ja USA vahelistes territoriaalsetes läbirääkimistes, eriti nafta- ja gaasivarude jaotuses Mehhiko lahes. Selle saare kadumine on jätnud mitmeid õiguslikke ja geopoliitilisi küsimusi, muutes selle üheks kõige intrigeerivamaks “kadunud” saareks maailmas.

5. North Sentinel Island

North Sentinel Island

North Sentinel Island asub Bengali lahes ja kuulub Andamanide saarestiku hulka, olles üks kõige eraldatumaid ja vähem uuritud paiku Maal. Saare peamine elanikkond, Sentineli hõim, on jäänud üheks viimaseks kontaktivabaks ühiskonnaks maailmas, tõrjudes kõik katsed välismaailmast läheneda.

Sentinelese hõimu elanikud on elanud saarel tuhandeid aastaid ja nende eluviis püsib muutumatuna, keskendudes jahtimisele, kalastamisele ja korilusele. India valitsus on kehtestanud ranged seadused, mis keelavad igasuguse kontakti saare elanikega, kaitstes nende autonoomiat ja vältides väliste haiguste toomist hõimu hulka, mis võib osutuda laastavaks.

North Sentinel Island on põnev uurimisobjekt antropoloogidele ja etnograafidele, kuna see pakub haruldast võimalust näha inimühiskonda peaaegu puutumatu kujul. Siiski tuleb austada hõimu soovi eraldatuse järele, tagades nende kultuuri ja eluviisi säilimise.

6. Vostoki saar

Vostoki saar

Vostoki saar on väike, asustamata saar Kesk-Tuamotu saarestikus Vaikses ookeanis, mis kuulub Prantsuse Polüneesiale. Saar on teadaolevalt üks eraldatumaid ja ligipääsmatumaid paiku Maal, peamiselt tänu oma kaugusele ja väikesele suurusele, mis muudab selle tihti märkamatuks.

Vostoki saar avastati 19. sajandil ja selle nimetas Vene uurimislaeva kapten Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Saar on peamiselt tasane, katab umbes 0,5 ruutkilomeetrit ja on kaetud tiheda taimestikuga, mis koosneb peamiselt kookospalmidest ja muudest troopilistest taimedest.

Bioloogiliselt on Vostoki saar oluline lindude pesitsuspaik, sealhulgas mitmele ohustatud mere linnuliigile. Selle eraldatus ja ligipääsmatus on aidanud säilitada saare looduslikku ilu ja bioloogilist mitmekesisust, muutes selle oluliseks paigaks looduskaitse ja teadusuuringute jaoks. Vostoki saar jääb suuresti puutumata inimtegevusest, pakkudes haruldast näidet looduslikust stabiilsusest kaasaegses maailmas.

Kokkuvõtteks

Sandy Island, Sable Island, Jabuka, Bermeja, North Sentinel Island ja Vostoki saar esindavad maailma nurki, kus loodus, ajalugu ja inimtegevuse piirid põimuvad müstiliseks tervikuks. Nende saarte saladused on meeldetuletuseks, et hoolimata tehnoloogia kiirest arengust on Maal veel kohti, mis nõuavad austust ja kaitset, ning pakuvad lõputut inspiratsiooni nii seiklejatele kui ka teadlastele.

Scroll to Top