Maailma suurimad riigid

Maailma suurimad riigid: Top 15 riiki!

Me elame planeedil, mille pinnal laiuvad riigid on sama kirjud ja erinevad nagu nende kultuurid. 

Selles artiklis sukeldume avastusretkele, et uurida maailma viiteteist suurimat riiki, mis ei hiilga mitte ainult oma tohutu pindala, vaid ka rikkaliku ajaloo, kultuuri ja loodusliku mitmekesisusega. Alates Venemaa kargetest tundratest kuni Austraalia punaste kõrbeteni, igal riigil on oma lugu, mis ootab avastamist. 

Kas olete valmis avastama, mis peitub nende maade avarustes ja kuidas need riigid kujundavad meie maailma täna?

1. Venemaa

Maailma suurim riik

Venemaa on maailma suurim riik, ulatudes rohkem kui 17 miljoni ruutkilomeetrini. See hõlmab ulatuslikku territooriumi nii Euroopas kui ka Aasias ning on tuntud oma mitmekesise kliima ja maastike poolest. Siberi lõputud taigad, Uurali mäestik ja Kamtšatka vulkaanid on vaid mõned näited Venemaa loodusrikkustest. 

Lisaks rikkalikule loodusmaastikule on Venemaal sügavad kultuuritraditsioonid, mis ulatuvad tagasi sajandite taha, sealhulgas maailmakuulus ballett, klassikaline muusika ja kirjandus. Venemaa mängib ka olulist rolli globaalses poliitikas, olles üks viiest ÜRO julgeolekunõukogu alalisest liikmest.

2. Kanada

Maailma suurimad riigid

Kanada, tuntud oma laitmatu looduse ja sõbralike inimeste poolest, on pindalalt maailma teine riik. Ligikaudu 9,9 miljonit ruutkilomeetrit hõlmav Kanada pakub laias valikus maastikke alates mageveejärvedest ja jõgedest kuni massiivsete mäestike ja ulatuslike metsadeni. Riik on kuulus oma mitmekultuurilisuse ja kahe ametliku keele, inglise ja prantsuse keele poolest, mis peegeldavad selle koloniaalajalugu. 

Kanada majandus on mitmekesine, hõlmates tugevat loodusvarade sektorit, tehnoloogiat ja finantsteenuseid. Kanada väärtustab tugevalt keskkonnakaitset ja multikulturalismi, mis on kesksed teemad nii kodanike igapäevaelus kui ka rahvusvahelises suhtluses.

3. Hiina

Maailma suurimad riigid

Maailma üks vanimaid tsivilisatsioone Hiina on 9.6 miljoni ruutkilomeetrise pindalaga maailmas kolmandal kohal. Riik on tuntud oma rikka ajaloo ja kultuuri poolest, mis ulatub tagasi tuhandete aastate taha. Hiina Suur Müür, Keelatud Linn ja Terrakota Sõdalased on vaid mõned kuulsad ajaloolised vaatamisväärsused, mis meelitavad turiste üle kogu maailma. 

Tänapäeval on Hiina üks maailma kiiremini arenevaid majandusi, olles globaalne jõud tootmises ja tehnoloogias. Hiina mängib olulist rolli rahvusvahelises kaubanduses ja on tuntud oma ambitsioonika “Üks Vöö, Üks Tee” algatuse poolest, mis püüab taastada ajaloolisi kaubateid ja tugevdada majandussuhteid erinevate riikidega.

4. Ameerika Ühendriigid

Maailma suurimad riigid

Ameerika Ühendriigid on pindalalt maailma neljas riik, hõlmates üle 9,5 miljoni ruutkilomeetri. Riik pakub suurt mitmekesisust nii geograafiliselt kui ka kultuuriliselt, ulatudes külmadest Alaskast kuni troopilise Hawaiini. Ameerika Ühendriigid on globaalse kultuuri, majanduse ja tehnoloogia eestvedajad, olles koduks Silicon Valley tehnoloogiaettevõtetele ja Hollywoodi filmistuudiotele. 

Ameerika majandus on maailma suurim, mõjutades globaalseid turge ja poliitikat. Riigi looduslik ilu on sama mitmekesine kui selle elanikkond, hõlmates Suure Kanjoni, Yellowstone’i rahvuspargi ja Florida Everglades’i. Ameerika Ühendriigid on samuti poliitiliselt ja sotsiaalselt mõjukad, edendades demokraatia, vabaduse ja inimõiguste väärtusi üle kogu maailma.

5. Brasiilia

Maailma suurimad riigid

Lõuna-Ameerika suurim riik Brasiilia on tuntud oma elava kultuuri ja lummavate maastike poolest. Brasiilia, mis katab umbes 8,5 miljonit ruutkilomeetrit, pakub kõike alates Amazonase vihmametsadest kuni suurejooneliste rannikualadeni. Riik on rikas bioloogilise mitmekesisuse poolest, olles koduks paljudele haruldastele ja ainulaadsetele liikidele. 

Brasiilia on kuulus oma karnevali festivali poolest, mis toimub igal aastal Rio de Janeiros, pakkudes muusikat, tantsu ja värvikirevat tänavakultuuri. Lisaks kultuurilisele rikkusele on Brasiilia suur toorainete eksportija, eriti kohvi, suhkru ja rauamaagi alal. Riigi majandus on üks suurimaid Lõuna-Ameerikas, olles oluline tegija ka rahvusvahelisel areenil.

6. Austraalia

Maailma suurimad riigid

Maailma kuuenda suurima riigi Austraalia pindala on ligikaudu 7,7 miljonit ruutkilomeetrit, hõlmates kogu mandrit. See eristub oma ainulaadsete looduslike ökosüsteemide ja elusloodusega, sealhulgas Kuldse Ranniku surfirannad ja karmid Outbacki alad. Austraalia on tuntud oma bioloogilise mitmekesisuse poolest, mis sisaldab selliseid ainulaadseid liike nagu kängurud ja koaalad. 

Riik on ka oluline hariduse, teaduse ja tehnoloogia keskus, olles koduks mitmetele maailmatasemel ülikoolidele ja teadusasutustele. Austraalia majandus on mitmekesine, hõlmates kaevandamist, põllumajandust ja tehnoloogiat, mis on olulised nii siseriiklikult kui ka eksportturgudel. Austraalia on tuntud oma progressiivse keskkonnapoliitika poolest, püüdes säilitada oma ainulaadseid loodusvarasid ja edendada säästvat arengut.

7. India

Maailma suurimad riigid

India, mille pindala on umbes 3,3 miljonit ruutkilomeetrit, on tuntud oma uskumatu kultuurilise ja geograafilise mitmekesisuse poolest. See Lõuna-Aasia riik on koduks mõnedele maailma kõige elavamatele linnadele, nagu Mumbai ja Delhi, ning pakub ulatuslikku valikut maastikke alates lumistest Himalaja mägedest kuni troopiliste Kerala rannikuteni. India on rikas ajaloo ja kultuuri poolest, mis peegeldub selle paljudes keeltes, religioonides ja festivalides. 

Taj Mahal, Varanasi ja Jaipur on vaid mõned kuulsad kultuurisümbolid. India majandus on üks kiiremini kasvavaid maailmas, tugevdades oma positsiooni tehnoloogia, IT ja tootmise vallas. Samuti on India märkimisväärne oma traditsiooniliste käsitööde, nagu tekstiil ja ehted, poolest, mis on kõrgelt hinnatud kogu maailmas.

8. Argentina

Maailma suurimad riigid

Argentina, mille pindala ulatub 2,8 miljoni ruutkilomeetrini, on tuntud oma dramaatiliste maastike, rikkaliku ajaloo ja kultuuripärandi poolest. Riik ulatub Andide lumistest tippudest kuni viljakate Pampade tasandikeni. Argentiina on kuulus oma veini, tango ja kirgliku jalgpallikultuuri poolest. Buenos Aires, riigi pealinn, on kultuuri süda, kus on tunda Euroopa mõjusid nii arhitektuuris kui ka elustiilis. 

Argentiina majandus põhineb tugevalt põllumajandusel, eriti veiseliha ja soja tootmisel, mis on olulised nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel turul. Riik on ka aktiivne osaleja rahvusvahelises poliitikas, püüeldes suurema integratsiooni ja koostöö poole Lõuna-Ameerika riikide vahel.

9. Kasahstan

Maailma suurimad riigid

Kasahstan, mille pindala on 2,7 miljoni ruutkilomeetrit, on Kesk-Aasia suurim riik. See ulatuslik maa-ala pakub mitmekesiseid maastikke, alates steppidest kuni mägede ja järvedeni. Kasahstan on rikas loodusvarade poolest, sealhulgas nafta, gaasi ja mineraalide poolest, mis moodustavad suure osa riigi majandusest. 

Astana ja Almatõ, kaks peamist linna, on näited kaasaegsest arhitektuurist ja kasvavast globaalsest tähtsusest. Kasahstani kultuuris on tugev nomadlik pärand, mis on nähtav nii traditsioonilistes eluviisides kui ka festivalides. Riik on võtnud viimastel aastatel ette olulisi poliitilisi ja majanduslikke reforme, et suurendada oma lõimumist globaalsesse majandusse ning parandada elanike elatustaset.

10. Alžeeria

Maailma suurimad riigid

Alžeeria, Aafrika suurim riik, hõlmab umbes 2,4 miljonit ruutkilomeetrit ja ulatub Vahemere rannikult sügavale Sahara kõrbesse. See mitmekesine maastik pakub kõike alates viljakatest rannikuvöönditest kuni kõrbeni, mis katab suure osa riigi territooriumist. Alžeeria ajalugu on sügav ja keeruline, mõjutatud nii araabia kui ka prantsuse koloniaalpärandist. 

Riik on tuntud oma rikkaliku kultuurilise mosaiigi poolest, kus segunevad berberi, araabia ja prantsuse kultuurielemendid. Majanduslikult on Alžeeria peamiselt sõltuv nafta- ja gaasitootmisest, mis moodustab suure osa selle ekspordist ja rahvuslikust tulust. Alžeeria on poliitiliselt oluline tegija Põhja-Aafrikas, püüeldes stabiilsuse ja regionaalse mõju suurendamise poole.

11. Kongo Demokraatlik Vabariik

Maailma suurimad riigid

Kongo Demokraatlik Vabariik on üks suuremaid riike Aafrikas, pindalaga ligi 2,3 miljoni ruutkilomeetrit. See on tuntud oma rikkaliku bioloogilise mitmekesisuse ja ulatuslike loodusvarade poolest, sealhulgas olulised mineraalivarud nagu koobalt ja vask, mis on kriitilised tänapäeva tehnoloogiate jaoks. Kahjuks on riik samuti kogenud pikaajalist poliitilist ebastabiilsust ja konflikte, mis on mõjutanud selle arengut ja humanitaarolukorda. 

Kongo jõgede võrgustik, eriti Kongo jõgi, on eluliselt tähtis nii transportimise kui ka energia tootmise jaoks, sealhulgas potentsiaal hüdroenergia jaoks. Kongo vihmametsad on ühed maailma suurimad, pakkudes kodu paljudele haruldastele ja ohustatud liikidele ning olles oluline süsinikdioksiidi neeldaja globaalses ökosüsteemis.

12. Gröönimaa

Maailma suurimad riigid

Gröönimaa, kuigi geograafiliselt kuulub Põhja-Ameerikasse, on poliitiliselt Taani autonoomne piirkond ja on maailma suurim saar, ulatudes üle 2,1 miljoni ruutkilomeetri. Enamik Gröönimaast on kaetud jääga, mis moodustab ühe maailma suurimaid jääkatteid väljaspool Antarktikat. Gröönimaa pakub hingematvaid maastikke, alates hiiglaslikest jäämägedest kuni tundrani, ja on populaarne sihtkoht seiklusturismi harrastajatele. 

Elanikkond on peamiselt koondunud saare läänerannikule, kus elatakse külaelustiili järgides ja sageli tegeletakse traditsioonilise hülge- ja vaalapüügiga. Gröönimaa kliima ja jää sulamisprotsessid on olulised kliimamuutuste uurimiseks, pakkudes teadlastele võtmeandmeid arktika muutuste kohta globaalses kontekstis.

13. Saudi Araabia

Maailma suurimad riigid

Saudi Araabia, Araabia poolsaare suurim riik, hõlmab umbes 2,15 miljonit ruutkilomeetrit. See on islami sünnikoht, kus asuvad kaks kõige pühamat linna, Meka ja Mediina. Saudi Araabia majandus on tugevalt seotud naftaga; riik on üks maailma suurimaid naftatootjaid ja -eksportijaid, mis mängib keskset rolli nii globaalses energiaturus kui ka poliitikas. 

Viimastel aastatel on Saudi Araabia alustanud mitmekesistamiskava “Vision 2030”, mille eesmärk on vähendada sõltuvust naftast, arendades teisi majandussektoreid nagu turism, haridus ja meelelahutus. Riik on samuti tuntud oma range järgimise poolest islami seaduste ja tavadega, kuid viimase aja reformid on suunatud ühiskonna avamisele, sealhulgas naiste õiguste suurendamisele.

14. Mehhiko

Maailma suurimad riigid

Mehhiko, mis ulatub ligi 2 miljoni ruutkilomeetrini, on tuntud oma rikka ajaloolise ja kultuurilise pärandi poolest, mis sisaldab iidseid tsivilisatsioone nagu asteegid ja maiad. Mehhiko on koduks paljudele UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvatele paikadele, sealhulgas Teotihuacáni püramiididele ja Chichén Itzále

Mehhiko kultuur on globaalselt mõjukas, eriti toidu ja muusika vallas. Riik on tuntud oma värvikireva Dia de los Muertos (Surnute päev) festivali ning oma maitsva ja mitmekesise köögi poolest, mis on andnud maailmale tacosid, guacamole ja tequila. Mehhiko majandus on Latii-Ameerikas üks suurimaid ja see on mitmekesine, hõlmates tootmist, kaevandamist ja turismi.

15. Indoneesia

Maailma suurimad riigid

Indoneesia, maailma suurim saarestikuriik, hõlmab üle 17,000 saare, ulatudes umbes 1,9 miljoni ruutkilomeetrini. Riik on geograafiliselt ja bioloogiliselt mitmekesine, sisaldades arvukaid vihmametsi, vulkaane ja rannikualasid, mis on koduks paljudele haruldastele ja ainulaadsetele liikidele. 

Indoneesia on kultuuriliselt rikkalik, millel on sadu etnilisi rühmi, keeli ja religioone, peegeldades selle keerulist ajalugu ja geograafilist asukohta. Majanduslikult on Indoneesia kiiresti arenev turg, keskendudes peamiselt ressurssidele nagu palmiõli, kohv ja mineraalid, samuti kasvavale turismisektorile, mille tõmbenumbriks on Bali ja Jakarta. Indoneesia mängib olulist rolli rahvusvahelises poliitikas kui Kagu-Aasia riikide liidu (ASEAN) aktiivne liige.

Kokkuvõtteks

Riigid, millest me selles artiklis rääkinud oleme, hõlmavad märkimisväärse osa meie planeedist, pakkudes unikaalseid kultuure, majesteetlikke maastikke ja ajaloolisi imesid. 

Iga riik jutustab oma loo, näidates, kuidas geograafia mõjutab ajalugu, kultuuri ja majandust. Loodan, et see artikkel on inspireerinud teid mõistma nende suurriikide tähtsust ja ärgitanud teid uurima maailma veelgi avaramalt.

Scroll to Top