Mount Rushmore

Mount Rushmore: Põhjalik ülevaade ja reisijuht

Ameerika südames, Lõuna-Dakota osariigi mägede vahel kõrgub üks ajaloo vapustavamaid meistriteoseid—Mount Rushmore. 

See ei ole lihtsalt mälestusmärk, vaid tõeline kunstiteos, raiutud nelja Ameerika Ühendriikide presidendi auks. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ja Abraham Lincoln vaatavad sealt alla, igavesti meenutades rahva suurimaid ideaale ja väljakutseid. 

Kuidas sai mõnest mäest üks riigi sümbol? Millised lood peituvad graniidist nägude taga? See artikkel viib lugeja ajaloolisele rännakule alates esimestest visanditest kuni tänase päevani, avades nii monumendi enda saladused kui ka selle ümbritseva piirkonna varjatud pärlid. 

Lugege edasi, et avastada, kuidas Mount Rushmore on aegade jooksul muutunud ja mida tänane külastaja seal kogeda võib.

Mount Rushmore’i ülevaade

Mount Rushmore on üks Ameerika Ühendriikide tuntumaid rahvuslikke mälestisi, mis asub Lõuna-Dakota osariigis Black Hillsi mäestikus. See muljetavaldav graniidist skulptuur kujutab nelja USA presidendi – George Washingtoni, Thomas Jeffersoni, Theodore Roosevelti ja Abraham Lincolni – tohutu suuri nägusid. Nende presidendipeade kogukõrgus on umbes 18 meetrit, muutes mälestise silmapaistvaks ja kaugelt nähtavaks.

Mount Rushmore’i idee autoriks oli ajaloolane Doane Robinson, kes soovis luua skulptuuri, mis meelitaks piirkonda rohkem turiste. 1927. aastal alustas skulptor Gutzon Borglum monumentaalteose loomist, mis võttis lõpuleviimiseks 14 aastat.

Borglum ja tema meeskond lõhkasid kivimit ja raiusid skulptuuri peamiselt käsitsi ja väikese masinaabi toel, kasutades ligikaudu 450,000 tonni graniiti. Hoolimata mitmetest raskustest, sealhulgas rahastuse puudumisest ja Borglumi surmast 1941. aastal, jätkas tema poeg Lincoln Borglum projekti lõpetamist samal aastal.

Monument sümboliseerib presidendipeadega Ameerika ajaloo vastupidavust ja ideaale. Iga skulptuuriga taheti esindada erinevaid väärtusi ja perioode Ameerika ajaloos: George Washingtoni kujutamine peegeldab riigi sünni ja sõltumatuse ideid; Thomas Jefferson tähistab territoriaalset laienemist, kuna ta oli Louisiana ostmise taga; Theodore Roosevelt esindab tööstuslikku arengut ja looduskaitset; Abraham Lincoln sümboliseerib orjuse kaotamist ja rahvuse ühtsust.

Monumendi asukoht Black Hillsi piirkonnas on ka omamoodi sümboliline. See piirkond on püha paljudele Põlisameerika hõimudele, sealhulgas Lakota Sioux’le, kes nimetavad seda ala “Kuue Vanamehe mäeks”. Siiski on monument olnud konflikti allikas ja põlisrahvaste kogukonnad on väljendanud vastumeelsust, kuidas nende maade kasutamine on toimunud.

Aastate jooksul on Mount Rushmore külastajate arv kasvanud, muutes selle üheks Ameerika Ühendriikide populaarseimaks turismisihtkohaks. 

Monument ei ole ainult kunstiline ja inseneritehniline saavutus, vaid ka Ameerika identiteedi ja kultuuri sümbol, mida külastab igal aastal üle kahe miljoni inimese. Need külastajad tulevad nii kodu- kui välismaalt, et imetleda seda suurejoonelist tööd ja kogeda osa Ameerika ajaloost.

Mount Rushmore

Ajalugu

Mount Rushmore’i ajalugu on sama paeluv kui selle monumentaalne välimus. Monumenti peetakse Ameerika Ühendriikide ajaloo ja kultuuri suursuguseks sümboliks, kuid selle loomise lugu ulatub tagasi 1920. aastate lõppu.

Projekti algatas Lõuna-Dakota ajaloolane Doane Robinson, kelle visioon oli luua tohutu skulptuur, mis meelitaks osariiki turiste ja tõstaks esile Ameerika lääne ajaloo suurkujusid. 

Robinson kutsus projekti skulptori Gutzon Borglumi, kes muutis algse idee Ameerika presidendipeadega mälestiseks, et rõhutada riiklikku tähtsust ja ajaloolist järjepidevust.

Projektide algus ja Borglumi visioon

Gutzon Borglum valiti projekti juhiks oma varasema töö tõttu teiste suurte skulptuuridega. Borglum nägi Rushmore’i kui võimalust rääkida Ameerika lugu läbi nelja presidendi, kes tema arvates esindasid kõige märgilisemaid hetki ja saavutusi riigi ajaloos. 

George Washington oli iseseisvuse ja uue rahvuse sünni sümbol; Thomas Jefferson esindas riigi laienemist läbi Louisiana ostu; Theodore Roosevelt kujutas edasi Ameerika tööstuslikku kasvu ja looduskaitset; Abraham Lincoln sümboliseeris orjuse lõppu ja riigi ühtsust.

Ehituse väljakutsed ja teostus

Ehitustööd algasid 1927. aastal ja neid jälgiti suure huviga üle kogu riigi. Projekti teostamine nõudis erakordset inseneritööd ja kunstilist pühendumist. Töölistele tuli pidevalt läheneda innovaatiliste lahendustega, sest nad pidid lõhkama ja raiuma graniiti suurtel kõrgustel, kasutades tolle aja kohta äärmiselt arenenud tehnikaid. 

Borglum juhendas meeskonda, kes kasutas dünamitit ja peitlid, et skulpteerida mäest välja presidendipead. Töö oli ohtlik ja nõudis äärmist täpsust, eriti arvestades, et Borglum nõudis pidevat kohandamist ja detailide täpsustamist.

Rahastus ja poliitilised takistused

Monumendi valmimine ei olnud lihtne ülesanne. Projekti tabasid mitmed rahalised ja poliitilised raskused. Esialgu toetasid ettevõtmist nii riiklik kui osariiklik valitsus, kuid suure depressiooni ja muude majanduslike väljakutsete tõttu kahanes rahastus mitmel korral. 

Borglum pidi aktiivselt otsima lisarahastust, kaasates erinevaid sponseerijaid ja korraldades üritusi, et tõsta teadlikkust ja rahalisi vahendeid projekti jaoks. 1930ndate lõpus eraldas Kongress lõpuks täiendavaid vahendeid, mis lubasid ehitusel jätkuda.

Projekt lõpuleviimine ja Borglumi pärand

Gutzon Borglum suri 1941. aasta märtsis, enne kui projekt sai lõpule viidud. Tema surma järel võttis töö üle tema poeg, Lincoln Borglum, kes juhtis projekti viimistlemist. Monument avati ametlikult 1941. aasta oktoobris, kuigi mõned Borglumi algsed plaanid, nagu näiteks presidendipeade all asuv kirjutatud panteon, jäid teostamata.

Mount Rushmore

Mount Rushmore tänapäeval

Tänapäeval on Mount Rushmore rohkem kui lihtsalt ajalooline mälestusmärk; see on elav sümbol, mis jätkuvalt köidab miljoneid külastajaid üle kogu maailma. 

Skulptuur ja seda ümbritsev ala on saanud üheks Ameerika Ühendriikide populaarseimaks turismisihtkohaks, pakkudes külastajatele mitte ainult võimalust imetleda monumentaalset kunstiteost, vaid ka kogeda Ameerika ajalugu ja loodust.

Monument on avatud aasta läbi, pakkudes külastajatele erinevaid tegevusi ja vaatamisväärsusi. Rushmore’i mälestusmärgi rahvuspark haldab ja kaitseb monumenti, tagades selle säilimise tulevastele põlvedele. 

Külastajate keskus ja muuseum pakuvad põhjalikku teavet monumenti loomise ajaloo ja sellega seotud isikute kohta. Eriti populaarne on õhtune valgustseremoonia, mis toimub suvekuudel ja lõpeb patriootliku muusika ning veteranide austamisega.

Lisaks kultuurilistele ja ajaloolistele tegevustele pakub piirkond külastajatele ka arvukalt võimalusi matkamiseks ja looduse nautimiseks. Black Hillsi mäestik on tuntud oma kauni looduse ja mitmekesise eluslooduse poolest. Läheduses asuvad Custeri osariigi park ja metsikute hobuste varjupaik pakuvad ainulaadseid elamusi loodusesõpradele.

Mount Rushmore on samuti oluline koht hariduslikeks tegevusteks. Koolirühmad ja haridusprogrammid külastavad sageli monumenti, et õppida rohkem Ameerika ajaloo ja presidendiajaloo kohta. Samuti on see populaarne sihtkoht perekondade jaoks, kes otsivad harivat ja meeldejäävat puhkuseelamust.

Mount Rushmore

Mount Rushmore’i külastamine

Ligipääs ja piletid

Mount Rushmore’i külastamine on muutunud aastate jooksul üha populaarsemaks tänu selle ajaloolisele tähtsusele ja ainulaadsetele vaatamisväärsustele. Külastajad saavad nautida suurepäraseid vaateid, informatiivseid ekskursioone ja mitmekülgseid hariduslikke programme. Kuidas siis sinna pääseb ja millised on piletite hinnad?

Asukoht ja transpordi võimalused

Mount Rushmore asub Lõuna-Dakota osariigis, Black Hillsi piirkonnas, mis on tuntud oma kauni maastiku ja rikkaliku ajaloo poolest. Lähim linn, Rapid City, on umbes 35 kilomeetri kaugusel ja pakub lähimat lennujaama, Rapid City Regional Airport’i, kust pääseb mugavalt mälestusmärgi juurde autoga või kasutades kohalikke bussiühendusi.

Külastajad, kes reisivad autoga, leiavad, et juurdepääs monumentile on üsna lihtne. Lõuna-Dakota maantee 244 viib otse monumenti juurde. Mälestusmärk on avatud aasta ringi, kuigi külastusajad võivad aastaaegade lõikes erineda. Külastuskeskus ja enamik rajatisi on avatud iga päev, välja arvatud jõulupüha.

Piletihinnad ja parkimine

Huvitav fakt on see, et Mount Rushmore’i mälestusmärgi külastamise eest piletitasu ei võeta; siiski tuleb maksta parkimistasu. Parkimisluba kehtib kogu kalendriaasta jooksul ja maksab umbes 10 dollarit sõiduki kohta. See tasu katab parkimise haldamise ja säilitamise kulud, kuna föderaalsete vahenditega ei rahastata parkimist. Parkimisluba võimaldab külastajal parkida mitu korda aasta jooksul ilma lisatasudeta.

Lubasid saab osta kohapeal parkimisplatsil asuvatest automaatidest, mis aktsepteerivad nii sularaha kui ka krediitkaarte. Lisaks sellele on mälestusmärgi juures ratastoolisõbralikud parkimiskohad, et tagada ligipääs kõigile külastajatele.

Eripakkumised ja grupikülastused

Gruppidel, kooliekskursioonidel ja suurematel reisiseltskondadel on võimalik ette broneerida ja saada eripakkumisi. Haridusprogrammide ja grupiekskursioonide jaoks võib korraldada spetsiaalseid tuure, mis rikastavad külastuskogemust ja pakuvad põhjalikumaid teadmisi mälestusmärgi ja selle ajaloo kohta.

Mida saab näha?

Mount Rushmore’i külastamine on paljude jaoks kordumatu elamus, mis pakub rohkem kui lihtsalt võimalust vaadata nelja hiiglaslikku presidendipead. Mälestusmärgi kompleks ja seda ümbritsev piirkond pakuvad mitmekülgseid vaatamisväärsusi ja tegevusi, mis rikastavad iga külastaja kogemust.

Presidendipead

Peamine atraktsioon on muidugi monument ise – nelja Ameerika presidendi, George Washingtoni, Thomas Jeffersoni, Theodore Roosevelti ja Abraham Lincolni tohutud graniidist näod. 

Need näod on raiutud Black Hillsi piirkonna graniitmägedesse ja igaühe kõrgus on umbes 18 meetrit. See kunstiteos mitte ainult ei demonstreeri skulptuuri kui kunstivormi võimsust, vaid räägib ka lugu neljast presidendist, kelle juhtimine oli Ameerika ajaloos määrava tähtsusega. 

Kõigi nägude detailid, nagu silmad, nina ja suu, on välja raiutud erakordse täpsusega, andes neile muljetavaldava ilme ja elutruuduse.

Külastuskeskus ja muuseum

Mount Rushmore’i külastuskeskus ja muuseum on teine oluline peatuspunkt igale külastajale. Külastuskeskuses on mitmeid eksponaate, mis tutvustavad monumendi ajalugu, selle loomise tehnilisi aspekte ja sellega seotud isikuid. Interaktiivsed ekraanid ja harivad videoprogrammid pakuvad sügavamaid teadmisi nii skulptuuri enda kui ka selle loomisprotsessi kohta. 

Muuseumis on väljas ka Gutzon Borglumi isiklikud esemed ja tööriistad, mida kasutati monumenti raiudes.

Matkarajad ja vaateplatvormid

Monumendi ümbruses on mitmeid matkaradu ja vaateplatvorme, mis pakuvad külastajatele võimalust nautida ümbritsevat loodust ja saada paremaid vaateid monumendile. 

Presidential Trail on populaarne valik, mis viib külastajad lähedale presidendipeadele, pakkudes erinevaid vaatenurki ja fotografeerimisvõimalusi. Lisaks pakuvad teised rajad nagu Sculptor’s Studio Trail ainulaadseid vaateid ja informatsiooni Borglumi stuudio ja töö kohta.

Skulptori stuudio

Skulptori stuudio on veel üks külastajatele avatud koht, kus Gutzon Borglum töötas kujude kallal. Stuudios on säilinud mitmed mudelid ja tööriistad, mis annavad aimu kunstniku tööprotsessist ja tehnikatest. Stuudio pakub unikaalset sissevaadet skulptuuri loomise keerukatesse etappidesse ja Borglumi visiooni realiseerimisse.

Õhtused valgustseremooniad

Suvekuudel toimuvad Mount Rushmore’il õhtused valgustseremooniad, mis on võimsad ja liigutavad. Need tseremooniad hõlmavad monumenti esiletoovat valgustust, mis vaheldub koos muusika ja lugudega, mis räägivad nii monumendi kui ka sellega kujutatud presidentide tähendusest. See on emotsionaalne ja patriootlik kogemus, mis jääb külastajatele pikaks ajaks meelde.

Mount Rushmore

Läheduses asuvad vaatamisväärsused

Mount Rushmore, kuigi ise on muljetavaldav vaatamisväärsus, asub piirkonnas, mis on rikas teiste huvitavate kohtade ja looduslike iluduste poolest. 

Lõuna-Dakota Black Hillsi piirkond pakub külastajatele laia valikut tegevusi ja vaatamisväärsusi, mis täiendavad kogemust Mount Rushmore’i juures. Alates ajaloolistest kohtadest kuni loodusparkideni, siin on mõned huvitavad kohad, mida tasub külastada:

Crazy Horse Memorial

Vaid lühikese autosõidu kaugusel Mount Rushmore’ist asub Crazy Horse Memorial, mis on veel lõpetamata mälestusmärk, pühendatud Lakota sõdalasele Crazy Horse’ile. Nagu Mount Rushmore, on ka see monument hiiglaslik skulptuur, mis on raiutud mägedesse. 

Crazy Horse’i projekt algas 1948. aastal ja selle eesmärk on austada Põhja-Ameerika põlisrahvaste kultuuri ja pärandit. Kui valmis, saab sellest maailma suurim mäestikuskulptuur. Külastajatele on avatud külastuskeskus ja muuseum, kus saab tutvuda põlisameerika ajaloo ja kultuuriga.

Custer State Park

Custer State Park, mis asub umbes 30-minutilise autosõidu kaugusel Mount Rushmore’ist, on üks Lõuna-Dakota suurimaid ja populaarsemaid loodusparke. Park katab üle 71,000 aakri ja pakub arvukalt matkaradu, mägijärvi ja rohkesti metsikut loodust. 

Park on eriti tuntud oma piisonikarja poolest, mis on üks suurimaid avalikult ligipääsetavaid karju Ameerikas. Lisaks piisonitele võib kohata ka hirvi, antiloope ja mägilõvisid. Park pakub ka mitmesuguseid rekreatsioonivõimalusi, nagu matkamine, kalapüük, kanuusõit ja telkimine.

Wind Cave National Park

Veel üks ainulaadne looduslik vaatamisväärsus on Wind Cave National Park, mis asub vaid mõnikümmend minutit lõuna pool Mount Rushmore’ist. See rahvuspark on tuntud oma keeruka koobaste süsteemi poolest, mis on üks maailma pikimatest ja keerukaimatest. Koobastes on hämmastavad geoloogilised moodustised, sealhulgas haruldane koopaehitus nimega “boxwork”. Park pakub giidiga tuure koobastes, mis tutvustavad külastajatele koopa ainulaadset ökosüsteemi ja geoloogiat.

Deadwood

Ajalooline linn Deadwood, mis asub umbes tund aega põhja pool Mount Rushmore’ist, pakub külastajatele võimalust kogeda Vanasse Läände tagasipöördumist. Deadwood on tuntud oma 19. sajandi kullapalaviku ajaloo poolest ning säilitab paljuski tolle aja välimuse ja õhustiku. 

Külastajad saavad uurida ajaloolisi hoonete, kasiinode ja muuseumide, sealhulgas Adams Museumi kollektsioone. Samuti korraldatakse linnas sageli üritusi, mis taaselustavad selle värvika mineviku.

Mount Rushmore

Kokkuvõtteks

Mount Rushmore seisab Ameerika ajaloo ja kultuuri sümbolina, pakkudes külastajatele võimalust sukelduda sügavale riigi minevikku ja kogeda selle suurkujude pärandit. See pole lihtsalt paik, kus imetleda skulptuuri või loodust, vaid koht, kus Ameerika vaimsus ja kunstiline meisterlikkus kohtuvad, jutustades lugusid, mis on sama mitmekihilised ja võimsad nagu mägi ise.

Scroll to Top