Prantsusmaa linnad

Imelised Prantsusmaa linnad: Top 20 linna, mida külastada

Prantsusmaa, poeetiline maalapike, millest paljud on unistanud, on palju enamat kui lihtsalt Pariis, šampanja ja lavendliväljad. 

See on riik, kus igal linnal on oma lugu, kus minevik ja olevik kohtuvad tänavanurkadel, kus kunst, ajalugu ja loodus moodustavad sünergia, mis on võrreldamatu millegi muuga. 

Kas olete valmis avastama Prantsusmaa linnu, mis on võrdselt lummavad ja ahvatlevad? Sukelduge sellesse reisijuhti, mis viib teid läbi mõnede Prantsusmaa kõige kaunimate ja ajaloolisemate linnade, pakkudes teile pilguheitu selle maa südamesse.

1. Pariis

Prantsusmaa linnad

Pariis, armastuse linn, on paljude jaoks Prantsusmaa süda ja hing. Eiffeli torn, Louvre’i muuseum, Champs-Élysées ja Sacré-Cœur on vaid mõned kohad, mida peab nägema. 

Pariis pole mitte ainult maailmakuulsate vaatamisväärsuste linn, vaid ka koht, kus saab nautida autentset prantsuse kultuuri – alates boheemlaste kohvikutest Montmartre’is kuni Seine’i jõe kaldal asuvate antiigipoodideni. 

Pariisi külastades saab igaüks osa saada maailma moe-, kunsti- ja gastronoomiamekast.

2. Nice 

Prantsusmaa linnad

Prantsuse Riviera pärl, Nice, on koht, kus merekaldad, ajaloolised hooned ja prantsuse kultuur kohtuvad. 

Nice’i Promenade des Anglais on ideaalne koht jalutuskäiguks, nautides Vahemere äärt ja päikeseloojangut. Vanalinn, tuntud kui “Vieux Nice”, on täis kitsaid tänavaid, väikeseid kohvikuid ja turgusid, kus kohalikud müüvad värsket toitu ja käsitööd. 

Nice’i külastamine annab sulle võimaluse kogeda Prantsuse Riviera luksust ja lihtsust.

3. Marseille 

Prantsusmaa vanim linn ja suurim sadamalinn, Marseille, on segu ajaloost, kultuurist ja kaunidest vaadetest. Vieux-Port, kust võib leida kalureid oma päeva saaki müümas, on linna süda. Notre-Dame de la Garde, mis asub mäel ja pakub vaadet kogu linnale, on Marseille’i visiitkaart. Linnas on ka mitmeid ajaloolisi muuseume, mis jutustavad Vahemere piirkonna ajaloost. 

Marseille’i mitmekesisus – alates selle ajaloolisest keskusest kuni modernsete piirkondadeni – teeb sellest ideaalse sihtkoha neile, kes soovivad avastada tõelist Prantsusmaad.

4. Lyon

Prantsusmaa linn

Prantsusmaa gastronoomia pealinnaks peetav Lyon on tuntud oma erakordse toidukultuuri poolest. Asudes Rhône ja Saône jõgede vahelisel maalilisel alal, pakub Lyon külastajale ajaloolisi linnaosi, nagu Vieux Lyon, mis on UNESCO maailmapärandi nimekirjas. 

Linn on täis salapäraseid traboules’e (kitsaid käike), mida kasutati kunagi siidikaupmeeste poolt. Lyon on ka koht, kus saab nautida autentset prantsuse kööki, olgu selleks siis traditsioonilised “bouchon” söögikohad või Michelini tärnidega pärjatud restoranid. 

Lisaks toidule on Lyonil tugev kultuuri- ja kunstipärand, sealhulgas mitmed teatrid ja muuseumid.

5. Bordeaux

Kui mõelda veinile, mõtleme tihti Bordeaux’le. See linn Gironde’i jõe ääres on maailmakuulus oma veiniaedade ja veinimõisate poolest. Bordeaux on aga palju enamat kui vaid veinilinn. Sellel on rikkalik ajalugu, mida näitavad selle grandioossed klassitsistlikud hooned ja laiad alleed. Bordeaux’ Place de la Bourse ja selle peegelväljak on linnasilmapiiri ikoonid. Paljud linna ajaloolised hooned on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja, mis räägib linna olulisusest läbi ajaloo. 

Lisaks ajaloole on Bordeaux’s palju kaasaegseid atraktsioone, sealhulgas kaasaegse kunsti muuseum ja linnateater. Bordeaux pakub täiuslikku segu ajaloost, kultuurist ja muidugi suurepärastest veinidest.

6. Toulouse

Prantsuse linn

Tuntud ka kui “Roosa Linn” tänu oma iseloomulikele terrakota tellistest hoonetele, on Toulouse lõuna-Prantsusmaal asuv kosmopoliitne linn. Lisaks selle arhitektuurilisele ilule on Toulouse’l rikkalik ajalugu, mida näitavad selle gooti katedraalid ja basilikad. 

Toulouse on ka Euroopa lennunduse keskus, olles koduks Airbusi peakorterile. Cité de l’Espace on põnev kosmosekeskus, kus külastajad saavad teada kosmose ja lennunduse saladustest. Kuid Toulouse ei ole ainult teadus ja tehnoloogia. 

Selle elavate turgude, restoranide ja kohvikutega pakkudes külastajatele autentset Prantsuse kogemust, on see linn tõeline kultuuri ja elustiili sulatusahi.

7. Lille

Põhja-Prantsusmaal asuv Lille on tuntud oma elava kultuuri, ajaloolise arhitektuuri ja sõbralike inimeste poolest. Linn on segu flandrialasest ja prantsuse kultuurist, pakkudes külastajatele unikaalset kogemust. 

Lille’i Grand-Place on muljetavaldavate hoonete ja kohvikute kogum, kus saab nautida elu mõnusid. Lille’i kunstimuuseum on üks Prantsusmaa parimaid, kus on esindatud erinevad kunstivormid. 

Lisaks sellele on Lille tuntud oma suurejoonelise Braderie de Lille kirbufestivali poolest, mis toimub igal aastal ja meelitab ligi tuhandeid külastajaid.

8. Strasbourg

Prantsuse linn

Asudes Prantsusmaa ja Saksamaa piiril, on Strasbourg tuntud oma unikaalse kultuuri ja ajaloo poolest. Linna süda, Grande Île, on UNESCO maailmapärandi nimekirjas tänu oma hämmastavale gooti katedraalile ja ajaloolistele hoonetele. 

Strasbourg on ka Euroopa Liidu institutsioonide asukoht, sealhulgas Euroopa Parlament. Petit France on linnajagu, kus saab jalutada mööda kanaleid ja nautida linna keskaegset arhitektuuri. 

Strasbourg’i rikkalik ajalugu, kombineerituna moodsa eluga, muudab selle linnaku peamiseks sihtkohaks neile, kes soovivad kogeda Euroopa kultuuride sulandumist.

9. Avignon

Rhône’i jõe kallastel asuv Avignon on ajalooline linn, millel on sügav religioosne pärand. See linn on tuntud kogu maailmas oma muljetavaldava Palais des Papes’i ehk Paavstide Palee poolest, mis oli 14. sajandil seitsme paavsti koduks. Selle suurejoonelised saalid ja keerukad freskod teevad sellest ühe Euroopa kõige olulisema gooti palee. Avignon’i kuulus Saint-Bénézet sild, tuntud ka kui Pont d’Avignon, on veel üks peamine vaatamisväärsus. 

Suvel toimub linnas kuulus Avignoni teatrifestival, mis toob kohale tuhandeid kunstiarmastajaid. 

Avignon on ka ideaalne koht Provencale’i köögi nautimiseks ja Rhône’i veinide degusteerimiseks.

10. Aix-en-Provence

Prantsusmaa linnad

Tuntud oma termiliste vannide ja ajalooliste promenaadide poolest, on Aix-en-Provence tõeline Provencale’i pärl. 

See Prantsuse linn uhkeldab oma ajaloolise keskuse, Cours Mirabeau, lopsakate alleede ja purskkaevudega. Seal saab nautida elavat tänavakultuuri, boheemlasi kohvikuid ja kunstigaleriisid. Aix on ka koduks Paul Cézanne’ile, kelle ateljeed saab külastada ja avastada kunstniku inspiratsiooni allikaid. 

Oma rahuliku õhustiku, ajalooliste hoonete ja kultuurifestivalidega on Aix-en-Provence ideaalne koht rahulikuks puhkuseks.

11. Cannes

Maailmakuulsate filmifestivalide linn, Cannes on glamuuri ja luksuse sünonüüm. La Croisette’i promenaadil asuvad luksuslikud hotellid, butiigid ja restoranid, mis kõik jäävad Vahemere kauni rannikuala taustale. 

Cannes’i vanalinn, Le Suquet, pakub aga teistsugust kogemust, oma kitsaste tänavate ja ajalooliste hoonetega, kust avaneb suurepärane vaade linnale ja rannikule. 

Kuigi Cannes on tuntud oma punase vaiba glamuuri poolest, on sellel linnal palju enamat pakkuda, alates kultuurisündmustest kuni maaliliste saarte ja lummavate randadeni.

12. Saint-Tropez 

Prantsusmaa linn

Kunagine kaluriküla Saint-Tropez on muutunud glamuurseks ja luksuslikuks Vahemere sihtkohaks, mida külastavad kuulsused, kunstnikud ja eliit üle kogu maailma. 

Selle erksinised veed, päikeselised rannad ja ajaloolised hooned on saanud lõõgastumise ja pidutsemise sünonüümiks. Saint-Tropez on ka kunstnike meelispaik, kelle töid saab imetleda linnas asuvates galeriides ja muuseumides. 

Kuigi suved on täis pidustusi ja üritusi, säilitab Saint-Tropez oma provintsilise võlu, mis meelitab külastajaid otsima rohkem kui lihtsalt päikest ja merd.

13. Biarritz 

Atlandi ookeani rannikul asuv Biarritz on luksuslik kuurortlinn, mis on tuntud oma suurepäraste lainete ja surfamisvõimaluste poolest. 

Biarritz on ka lummav segu traditsioonilisest baski kultuurist ja 19. sajandi aristokraatlikust glamuurist, mis meelitab ligi nii surfareid kui ka kultuurihuvilisi. Suured villad, kunstnikugaleriid ja ajaloolised spaa-asutused annavad tunnistust selle linna rikkalikust ajaloost. 

Grand Plage ja Côte des Basques on mõned kuulsamad rannad, kus saab nautida lõõgastavaid päevi ja suurepäraseid vaateid.

14. Nantes 

Prantsusmaa linn

Asudes Loire’i jõe ääres, on Nantes ajalooline linn, mis on tuntud oma šatode, kunstikogude ja rikkaliku merendusajaloo poolest. 

Les Machines of the Isle of Nantes pakub fantaasiaküllast seiklust, kus külastajad saavad näha hiiglaslikke mehaanilisi loomi. Nantes’i ajalooline keskus, koos oma gooti katedraaliga ja Château des Ducs de Bretagne’iga, räägib linnast kui kunagisest Bretagne’i hertsogkonna pealinnast. 

Lisaks ajaloole on Nantes tuntud oma elava kultuuri, festivaalide ja muusika poolest, mis muudab selle ideaalseks sihtkohaks nii ajaloo- kui ka kultuurihuvilistele.

15. Montpellier 

Montpellier, mis asub Prantsusmaa lõunaosas, on dünaamiline linn, mis on tuntud oma rikkaliku ajaloo, arhitektuuri ja kultuuri poolest. 

Ülikoolilinnana on Montpellier nooruslik ja elav, pakkudes külastajatele laia valikut kultuuriüritusi, kontserte ja festivale. Place de la Comédie on linna süda, kus saab imetleda kauneid 19. sajandi hooneid ja teatrit. 

Antigone piirkond paistab silma oma neoklassitsistliku arhitektuuriga, mis on kontrastiks linna vanematele osadele. Rohked aiad ja parkid, nagu Peyrou ja Botanical Garden, pakuvad puhkehetki ja rahu linna südames.

16. Dijon

Prantsusmaa linnad

Dijon, Burgundia piirkonna pealinn, on tuntud oma ajaloolise pärandi ja kuulsa sinepi poolest. 

Linna keskaegsed tänavad, gooti katedraalid ja värvikad katused viivad külastajad tagasi aega, mil Dijon oli Burgundia hertsogkonna pealinn. Palais des Ducs et des États de Bourgogne on ajalooline palee, kust avaneb suurepärane vaade linnale. 

Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Dijon ka gastronoomia pealinn, kus külastajad saavad nautida piirkonna eripäraseid roogasid ja veine.

17. Reims

Asudes Prantsusmaa kirdeosas, on Reims tuntud oma šampanja, gooti katedraalide ja rikkaliku ajaloo poolest. Reimsi katedraal, kus krooniti Prantsusmaa kuningad, on UNESCO maailmapärandi nimekirjas ja peetakse gooti arhitektuuri meistriteoseks. 

See Prantsusmaa linn pakub ka laia valikut šampanjakeldreid, kus saab õppida šampanja valmistamise kunsti ja nautida degusteerimisi. Reimsi Rooma ajastu monumente, nagu Marsi värav ja Cryptoporticus, tunnustatakse samuti nende ajaloolise ja arhitektuurilise väärtuse tõttu. 

Reims ühendab endas ajaloolist ilu ja moodsat kultuuri, tehes sellest ühe Prantsusmaa kõige külastatumatest linnadest.

18. Rennes

Prantsusmaa linnad

Rennes, Bretagne’i pealinn, on dünaamiline ja ajalooline linn, mis pakub külastajatele rikkalikku kultuuri ja ajalugu. Vana linna südamikus saab näha autentseid puithooneid, mis on ajastust, mil Rennes oli Bretagne’i hertsogkonna keskus. 

Parc du Thabor on ideaalne koht lõõgastumiseks ja aja veetmiseks, pakkudes kauneid aedu ja veeteid. Lisaks ajaloolistele vaatamisväärsustele on Rennes ka kunsti ja kultuuri keskus, kus toimuvad regulaarselt festivalid, kontserdid ja etendused. 

Tuntud oma õpilaselu poolest, tagab Rennesi ülikool elava atmosfääri ja moodsa puudutuse selle ajaloolisele linnale.

19. Rouen

Seine’i jõe kallastel asuv Rouen on Normandia ajalooline süda, tuntud oma gooti katedraali ja Jeanne d’Arci ajaloo poolest. Linnas on palju keskaegseid ja renessansi hoonete jälgi. 

Rouen’i Notre Dame katedraal, mis on inspireerinud paljusid kunstnikke, sealhulgas Claude Monet’t, on linnamaastiku silmapaistev osa. Linnas ringi jalutades saab tunnetada Roueni ajaloolist vaimu, alates antiiksetest platsidest kuni kitsaste munakivitänavateni. 

See on Prantsusmaa linn, millel on õnnestunud säilitada oma ajalooline pärand samal ajal kui see on avatud kaasaegsele elule ja kultuurile.

20. Annecy

Annecy linn prantsusmaal

Sageli nimetatakse “Alpide Veneetsiaks”, on Annecy lummav linn, mis paikneb maalilise Annecy järve ääres. Selle kanalitega kesklinn, ajaloolised hooned ja läheduses asuvad mäed teevad sellest ideaalse sihtkoha nii ajaloo- kui loodushuvilistele. 

Vanalinnas saab nautida värvikaid fassaade, sildu ja linnuseid. Palais de l’Isle, keskaegne vangla, mis asub ühel kanalil, on üks linna tunnusmärke. 

Annecy on ka suurepärane koht gurmeeroogade, eriti kohalike juustude ja kalade proovimiseks, samal ajal kui järve ääres saab nautida veespordialasid ja matkamist lähedalasuvates mägedes.

Kokkuvõtteks

Prantsusmaa ei ole lihtsalt sihtkoht; see on elamus. Läbi kahekümne erineva linna avaneb reisijale mitmekesine kultuuripärand, rikkalik ajalugu ja lõputud maalilised vaated. Olgu selleks siis Alpide jalamil asuv Annecy või Normandia südames asuv Rouen, pakub Prantsusmaa vaatamisväärsusi ning avastamisrõõmu iga nurga taga. Avastage, kogege ja armuge sellesse riiki, mis ei väsi kunagi teid üllatamast.

Scroll to Top